Regina Lund

Regina Lund riskerar att bli hemlös: Just nu är jag på botten

Har inte betalat hyran på fyra månader: ”Under pandemin har det varit extra hårt”

Av: 

Lilian Andersson

NÖJE

Artisten Regina Lund, 53, har inte kunnat betala hyran och hotas av vräkning.

Nu har tvisten gått till domstol.

"Det står i papperen att jag måste lämna min lägenhet omgående. Jag trodde inte detta hände i Sverige", skriver hon i ett mejl.

Regina Lund vädjar till Familjebostäder att hon kan få behålla sin hyreslägenhet och vill ha uppskov med hyran tills hon är på banan igen.
Regina Lund vädjar till Familjebostäder att hon kan få behålla sin hyreslägenhet och vill ha uppskov med hyran tills hon är på banan igen.

Det senaste året med pandemin har varit extra svårt ekonomiskt för artister och Regina Lund är inget undantag. 

”Jag jobbar hårt dygnet runt utan lön. En rätt normal vardag för mig som frilans men nu under pandemin har det varit extra hårt, bortom vad jag kunnat förutspå”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Hon skriver att hon inte har haft pengar för att betala hyran för sin tvårumslägenhet i södra Stockholm och bostadsföretaget Familjebostäder har vänt sig till inkasso och kronofogden. Fordran gäller obetalda hyror från augusti till december förra året på totalt 31 668 kronor. Regina Lund har sagts upp från sin lägenhet och vräks om hon inte flyttar.

Pandemin har slagit hårt mot Regina Lunds ekonomi och nu ska hon vräkas. Artisten har börjat packa ned sina tillhörigheter.

”Jag är rädd och under enorm stress”

Hon berättar att hon kämpar dag och natt för att få in pengar och för att få ett kortare uppskov med hyresinbetalningarna tills hon kommit på fötter igen.

Regina Lund vill att tvisten avgörs i domstol och har överklagat kronofogdens fordran. Enligt hyreslagen kan hon få tillbaka hyresrätten fast hon blivit uppsagd under förutsättning att hyran kan betalas inom en kortare tid. 

”Det är klart att jag är rädd och under enorm stress just nu. Jag vet hur det känns att inte ha mat för dagen, gå hungrig, inte ha råd att åka tunnelbana eller ta en kopp kaffe ens. Att vara så hungrig, fattig, rädd och stressad att jag inte ens kan sova.”

Hon hoppas att Familjebostäder kan ändra sitt beslut, som grund anger hon att hon haft det svårt sedan sin cancerdiagnos. Pandemin blev droppen.

”Rädslan för att bli hemlös och hamna utanför, klart att den finns där. Det står i papperen att jag måste lämna min lägenhet omgående. Jag trodde inte detta hände i Sverige. Jag har ingen annanstans att ta vägen.”

Regina Lunds jobbprojekt har lagts på is.

Sökt ekonomiskt stöd

Enligt Regina Lund hade hon en rad jobbprojekt på gång som lagts på is på grund av pandemin och nämner en scenshow, ett filmprojekt och inplanerade konserter. Hon säger att hon inlett ett designsamarbete med ett företag där hennes konst ska tryckas på textilier och möbler.

”Jag skulle ha fått in ett förskott på det i augusti som skulle täcka alla mina utgifter, men det uteblev.”

Enligt artisten väntar hon på intäkter från en konstutställning, sin självbiografi och den senaste plattan. Hon har sökt ekonomiskt stöd för sitt skivalbum och stipendium för de låtar som är registrerade hos Stim.

Har det varit helt omöjligt att låna pengar?

”Många lånar inte ut, alla har det svårt i dessa tider. Speciellt vi kulturarbetare. Det är hårt för alla.”

Regina Lund: Jag överlevde cancern så jag ska nog överleva den här pandemin också.

”Alla kan vi hamna i underläge”

Hon säger att fina vänner ställde upp en tid då hon inte ens hade mat för dagen:

”Jag vill helst inte skuldsätta mig och inte belasta andra med mina svårigheter, utan hellre finna kreativa lösningar. Jag ligger vaken nätter igenom för att hitta dem och komma tillbaka upp på toppen.”

Kan inte socialtjänsten hjälpa dig?

”Jag har kontaktat dem i dag (torsdag) faktiskt och väntar svar. Det tog en del kämpande med min stolthet men till slut ringde jag. Jag överlevde cancern så jag ska nog överleva den här pandemin också. Alla kan vi hamna i underläge och just nu är jag på botten.”

Regina Lund i sin lägenhet.

Familjebostäder: Vi har erbjudit fler anstånd

Familjebostäder kan inte uttala sig om enskilda fall, det gäller alla ärenden där hyresgäster har svårt att betala hyran.

”Vårt mål är alltid att våra hyresgäster ska kunna bo kvar”, skriver Familjebostäders kommunikationschef Lott Jansson i ett mejl. 

Familjebostäder uppmanar därför alla att höra av sig om de inte kan betala sin hyra för att få individuell rådgivning och en plan framåt. 

”Vi arbetar ofta tillsammans med stadsdelsförvaltningen som handlägger försörjningsstöd och andra stödåtgärder. Under pandemin har vi erbjudit fler anstånd och avbetalningsplaner.”

Grunden är att alla hyresgäster ska betala sin hyra. Om det uppstår en hyresskuld över många månader blir det till sist en fråga där hyreskontraktet avslutas. 

”Avsteg från att betala hyran måste alltid ske i samråd med oss och med en plan framåt för att lösa situationen. Om skulden betalas eller en plan tas fram gemensamt för att reglera skulden, så avslutar vi ärendet och kontraktet kan fortsätta”, skriver Familjebostäder.

ANNONS

Fynda bland snygga klänningar, kappor och mycket mer - nu till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för ”Husdrömmar”-deltagarna 2022

ÄMNEN I ARTIKELN

Regina Lund

Familjebostäder

Bostadsmarknad

Stockholm