Så minns vännerna Birgitta Rasmusson

”Hon var min stora idol”

Publicerad:

NÖJE

Hon var hela Sveriges kakdrottning – nu är Birgitta Rasmusson död.

Beskedet om hennes bortgång lämnar vännerna i sorg.

– Hon var min stora idol, hon var som en gud för mig, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Beskedet om Birgitta Rasmussons död kom under fredagseftermiddagen, något som Bohusläningen var först med att rapportera om.

Den folkkära tv-profilen från ”Hela Sverige bakar” blev 81 år gammal. Enligt tidningen dog hon efter en tid på Stockholms sjukhem.

Rasmusson nominerades till årets tv-personlighet vid Kristallengalan för två år sedan. Hon är även känd för kokböckerna ”Rutiga kokboken” och ”Sju sorters kakor”.

”Hon var min stora idol”

Artisten Lars-Åke Wilhelmsson, 62, deltog i Birgittas sista säsong i ”Hela Sverige bakar”. Han blir ledsen när han får beskedet.

– Hon var min stora idol, hon var som en gud för mig och Tobbe (Karlsson, reds anm) för vi var inte så bakkunniga. Och när vi kom in i drag, jag och Tobbe … hon bara älskade det och skrattade! säger han.

Birgitta Rasmusson älskade drömmar. Lars-Åke och Tobbe fick tid över och snodde ihop en deg med dem.

Tobias Karlsson, Lars-Åke Wilhemsson och Tess Merkel i ”Hela kändis-Sverige bakar”
Foto: TV4
Tobias Karlsson, Lars-Åke Wilhemsson och Tess Merkel i ”Hela kändis-Sverige bakar”
Foto: Magnus Liam Karlsson
Lars-Åke Wilhemsson

–Hon godkände den och höjde den till skyarna, den var ”rasande elegant”, precis som en dröm ska vara. Det var det bästa beröm man kunde få, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

– Birgitta var en fantastisk karaktär. Trots att hon höll på med socker och mjöl så kändes hon som en kryddig tant med mycket eld i. Det var väldigt mycket krydda över Birgitta.

”Kakdrottningen”

Vännen Carl Jan Granqvist, 74, säger att beskedet kom som en chock för honom.

– Det här slog ner som en bomb. Det måste ju ha hänt plötsligt. Denna vitala Birgitta, säger han, och fortsätter:

– Det är alltid så där, när någon rycks bort som man haft en lång relation till... som alltid funnits där som både vän och kunskapskälla, det blir mycket speciellt.

Livsnjutaren och kändisgastronomen Carl Jan Granqvist har känt Birgitta Rasmusson i många år. Han är även den som gett henne namnet ”Kakdrottningen”.

– Ja, hon brukar säga att det var jag som gav henne det namnet, säger han och skrattar.

Foto: Carolina Byrmo
Birgitta Rasmusson blev 81 år
Foto: Carolina Byrmo
Carl Jan Granqvist

”Hon personifierade singellivet”

Carl Jan Granqvist minns sin vän och säger att hon var en person med många talanger och styrkor.

– Birgitta var en sådan där som hade koll på det mesta. Jag har rest mycket henne och hon var som ett uppslagsverk. Hon hade alla internationella kontakter, hon kunde allt om trender, hon var alltid nyfiken.

Sista gången han träffade Birgitta Rasmusson var när de firade hennes födelsedag i ”Hela Sverige bakar”.

– Jag fick överlämna en Magnum och hylla henne där. Då fick vi tillfälle att umgås, och det blev sista gången jag träffade henne, säger han, och fortsätter:

– Hon var en personifierad singel, hon personifierade singellivet. Hon var så levande, kunnig och en stark profil. Hon hade även otroligt hög integritet. Så tråkigt det här.

Foto: Magnus Sandberg
Birgitta Rasmusson och Tilde de Paula

”10 år av fina minnen”

TV4-kollegan Tilde de Paula 48, har delat en bild med Birgitta Rasmusson på Instagram.

”Tack Birgitta! 10 år av fina minnen, kakor, bullar, fräckisar och gapskratt. Och i slutändan så var det alltid du som var allra mest rasande elegant”, skriver hon till bilden, och avslutar texten med ett hjärta.

Johan Sörberg, 52, har i flera års tid jobbat med henne i juryn till ”Hela Sverige bakar”. Även han skriver om henne på Instagram:

”Biggan min ’wing man’ i 8 år har idag somnat in. En kvinna som det var fart i och hon var rapp i käften som få, hon har myntat en hel del ord och dom flesta tänker nog på ’rasande elegant’ som några få förunnat fick som betyg när ett bakverk föll helt i hennes smak. Själv har jag en drös med ord och meningar ifrån henne i mitt minne...”.

Publicerad:

LÄS VIDARE