Kändisarna om Stoppa Pressarna: ”Blev ett rent helvete”

Kändissajten Stoppa Pressarna har uppmärksammats för flera publiceringar den senaste tiden.

Flera kända och mindre kända personer som blivit omskrivna på sajten vittnar om hur skriverierna påverkat deras liv på djupet.

Det är berättelser om en rädsla för repressalier, maktlöshet och påhittade nyheter – från en sajt som står utanför det pressetiska systemet.

– Det han skrev om mig blev starten på ett rent helvete. Ett helvete som fortfarande pågår, säger en kvinna som vill vara anonym.

I veckan meddelade JK, Justitiekanslern, att de inleder en förundersökning om förtal mot kändissajten Stoppa Pressarna, efter en publicering i samband med skriverierna om toppjuristen Göran Lambertz.

Under fredagen meddelade Patrick Ekwall att han polisanmäler sajten för förtal, efter att den påstått att han haft en kärleksaffär kort efter hans hustrus död.

Aftonbladet har varit i kontakt med ett stort antal personer – kända som okända – som varit omskrivna på sajten. Få av dem har vågat prata öppet, av rädsla för att bli ännu mer utsatta.

Här är några som ändå väljer att berätta.

”Jag har helt slutat läsa, för jag får så otroligt ont i magen av hela sajten”, säger en kvinna som vill vara anonym.
”Jag har helt slutat läsa, för jag får så otroligt ont i magen av hela sajten”, säger en kvinna som vill vara anonym.

Kvinna, anonym:

En kvinna som vill vara anonym berättar hur det i perioder har varit väldigt jobbigt i hennes liv på grund av Stoppa Pressarnas publiceringar om henne.

– I mitt fall handlar det om en skilsmässa och det är en period i livet när allting ändå är väldigt jobbigt. Att då utsättas för det här, att det skrivs om en på ett väldigt smutsigt och nedvärderande sätt, att det påstås saker där en stor del av det inte alls har någonting med verkligheten att göra och rakt av förföljelse där jag blivit smygfotad i alla möjliga sammanhang, har varit otroligt påfrestande.

Kvinnan berättar att även hennes arbetsgivare har engagerat sig och försökt titta på vad man juridiskt kan göra för att få ett stopp på publiceringarna, men tillsammans har de valt att ge upp.

– Jag känner mig väldigt maktlös. Det finns ingenting som vi kan göra åt det. Jag fick psykologhjälp från min arbetsgivare för att man får det i samband med skilsmässa eller någon sådan livskris, men mina sessioner hos psykologen handlade uteslutande om Stoppa Pressarna, och hur det kändes att vara så jagad.

Artiklarna har påverkat henne så mycket att hon nu måste titta över axeln när hon rör sig ute på stan, säger kvinnan.

– Jag måste tänka på ett nytt sätt hur jag rör mig och vem jag rör mig med hela tiden. Jag kan inte gå till vissa restauranger längre där jag upprepade gånger har fotas och jag känner också att jag måste vara väldigt försiktig med vilka jag umgås med, att jag inte kan röra mig på stan med killkompisar till exempel, för att jag då kan smygfotas och det kan späs på saker kring det.

Varför tror du att det har blivit så stort fokus på dig på Stoppa Pressarna?

– Jag får en känsla av att när man är i en utsatt situation så tycker sajten att det är extra kul att gå på en hårt. Jag vet inte, men det är min känsla. Jag försökte i ett tidigt skede resonera med sidans chefredaktör, och få honom att ta bort grejer för att jag har mått så oerhört dåligt av publiceringarna, men det var helt omöjligt. Jag fick då en känsla av att han kände att jag var angelägen om att publiceringar skulle tas bort och då körde han på ännu hårdare, för att han märkte att man försökte streta mot. Så till slut har jag bara fått lägga mig platt och stå ut.

Hur känner du då?

– Just maktlöshet är den stora känslan man känner. Jag har helt slutat läsa, för jag får så otroligt ont i magen av hela sajten. Men då och då händer det att kompisar eller bekanta skickar något, men jag har bett dem att inte göra det.

– Det känns också extra tungt och sorgligt att veta att ens barn kommer att kunna gå in och läsa det här i framtiden.


PR-konsulten Marianne Djudic.
PR-konsulten Marianne Djudic.

Marianne Djudic, 61, pr-konsult:

Marianne Djudic säger att hon tidigare var nära vän med Daniel Nyhlén, som äger och driver Stoppa Pressarna.

– Men jag har inte längre någon respekt för en person som en gång stått mig nära som nu har sjunkit så djupt och förnedrar och förlöjligar andra, säger hon.

– Hur har han mage att kalla sig journalist? Han har inte anslutit sig till pressens publicitetsregler och följer inte Journalistförbundets pressetiska regler, så det går inte att anmäla honom till mediernas etiknämnd.

Hon har själv blivit utsatt på Stoppa Pressarna.

– Mig inledde han en personlig vendetta mot när jag i en kommentar till en annan persons Facebookinlägg skrev att Stoppa Pressarna är en skitsajt som inte går att lita på, där de flesta så kallade artiklar är fejk.

Vad hände då?

– Han gav mig bland annat ett förlöjligande öknamn och blåste på om att mitt företag hade en skatteskuld, vilket var 1 krona som skulle betalas tillbaka till Tillväxtverket angående stöd för korttidspermittering, där de betalade ut 12,5 öre för mycket per månad. Något jag själv skrev skämtsamt om på mina sociala medier. Han skrev också att mitt uttalande om Stoppa Pressarna troligtvis ska ses i skenet av frustration av att min verksamhet gått i stå och gjorde sig lustig över att jag jobbade hemifrån.

Marianne Djudic säger att hon inte har råkat lika illa ut som många andra på sajten.

– Han verkar rida på vad han uppfattar som oförätter begångna mot honom. Ibland för flera år sedan. När han ser tillfälle slår han till, Stoppa Pressarna är hans privata arena där han kan skriva vad han vill om vem som helst.

Hon säger att hon under åren sett hur texterna på sajten blivit värre och värre, och att hon har många vänner och bekanta som hört av sig till henne för att de känner sig maktlösa och rädda för Daniel Nyhlén.

– De hör av sig för att de vet att jag en gång i tiden var vän med honom och hoppas att jag ska kunna göra något.

Hon är starkt kritisk till att det inte går att anmäla honom.

– Hur kan annonsörer vilja synas på hans sida? Jag misstänker att de är omedvetna om att de hamnar där. Samma sak med bildbyråer som säljer bilder till sajten, vill de verkligen förknippas med Stoppa Pressarna? De fruktansvärda övergrepp han begår i text och hur djupt han sårar människor måste belysas. Det är faktiskt inte ett dugg roligt.


Sportjournalisten Patrick Ekwall säger att han inte förstår hur Daniel Nyhlén och Stoppa Pressarna kan tillåtas komma undan, och vill se en lagändring.
Sportjournalisten Patrick Ekwall säger att han inte förstår hur Daniel Nyhlén och Stoppa Pressarna kan tillåtas komma undan, och vill se en lagändring.

Patrick Ekwall, 55, sportjournalist:

Patrick Ekwalls hustru Hannah Ekwall gick bort i cancer i februari. I slutet av april skrev Stoppa Pressarna artiklar där Patrick Ekwall påstods ha inlett en romans med ”Robinson”-profilen Julia Franzénnågot som fick honom att rasa.

Han säger att han blev, och fortfarande är, förbannad.

– Jag vill inte ens kalla det som hände för ett övertramp. Det är mer än så, det är över alla tänkbara gränser. Egentligen blev jag mest förbannad, men väldigt många människor i min omgivning blev påverkade och for illa av den här helt påhittade artikeln. Många hörde av sig till mig också och stöttade, men det är alltid någon jävel som skriver som tror på det där och undrar hur fan jag kan bete mig så och hur jag kunde göra så mot min fru. Min äldsta dotter blev väldigt ledsen också.

Patrick Ekwall säger att han inte förstår hur Daniel Nyhlén och Stoppa Pressarna kan tillåtas komma undan, och vill se en lagändring.

– Det måste finnas en gräns för vad man får lov att skriva och publicera på en sajt med en ansvarig utgivare. Om folk skriver hittepågrejer i olika forum och på sociala medier så får det väl vara, men det här är ändå någon som utger sig för att skriva sanningar. En så kallad ”publikation”. De där reglerna och lagarna måste ses över. Det kan inte vara tillåtet och dessutom omöjligt att agera mot fullständiga lögner som publiceras som sprider rykten och illvilja. Han kan skriva i princip vad som helst egentligen utan konsekvenser.

Varför tror du att han skrev den artikeln?

– Jag har inte den blekaste aning. Sett till den situation som jag befinner mig i nu, och också befann mig i då, kan ingen människa med empatisk förmåga skriva det där. Det var en fullständig lögn, fullkomligt hittepå. Från första till sista raden. Ja... varför? Det är väl för att få uppmärksamhet till sin sajt.

Han säger att många har varnat honom för att prata öppet om Stoppa Pressarna, för att det då bara ger mer utrymme för Daniel Nyhlén och hans sajt.

– Men om alla tänkte så kan han ju bara fortsätta och få fortsätta ljuga. Jag köper inte det. Jag tycker att vi här måste statuera ett exempel och ifrågasätta om det här verkligen ska vara lagligt och också ifrågasätta de sponsorer, bildavtal och liknande som finansierar sajten.

Patrick Ekwall berättar att han, efter att ha mejlat Daniel Nyhlén flera gånger, till slut fick en ursäkt. Nyhlén tog också bort artiklarna.

– Jag mejlade honom flera gånger. Till slut fick jag ett svar om att han hade tagit bort artiklarna. Jag krävde då att han skulle be om ursäkt offentligt, åtminstone på sin egen sajt. Jag fick en ursäkt i mejlet, men han skrev inte att han hade hittat på allting. Det är många som har skrivit till mig och sagt att det är ofattbart att han faktiskt ens tog bort artiklarna, för det brukar han visst aldrig göra. Men jag kommer aldrig att förlåta honom för det han skrev.

Sedan Patrick Ekwall gick ut offentligt med hur upprörd han varit över Stoppa Pressarnas artiklar har många hört av sig till honom, både kända och icke-offentliga personer.

– Det är så många som har drabbats av fruktansvärda skriverier och lögner som tagit hårt på dem. Det är så tråkigt att så många har mått så dåligt, men säger att de inte vågar säga något öppet om det av rädsla för att det ska bli värre. Det är otäckt.


”Hela mitt och min familjs liv raserades, och än i dag lever vi i ett mardrömsscenario”
”Hela mitt och min familjs liv raserades, och än i dag lever vi i ett mardrömsscenario”

Kvinna, anonym:

En kvinna, som även hon vill vara anonym, berättar för Aftonbladet om hur hon för några år sedan blev uthängd på Stoppa Pressarna, och hur hela familjen ännu i dag, flera år senare, känner av effekterna av publiceringarna. 

– Det han skrev om mig blev starten på ett rent helvete. Ett helvete som fortfarande pågår. Hela mitt och min familjs liv raserades, och än i dag lever vi i ett mardrömsscenario, säger hon till Aftonbladet.

I samband med publiceringarna upplevde kvinnan flera hotfulla situationer, som bland annat fick henne att installera larm på huset och kontakta polisen. 

– Jag har varit i kontakt med polisen flera gånger men svaret blir att de inte kan göra så mycket åt saken. Så länge som de här artiklarna inte plockas bort eller att någon dementerar innehållet så kommer detta att fortsätta.

Samtidigt vittnar hon om rädslan över att återigen bli omskriven på sajten.

– Människor är livrädda för att hamna där, oavsett om det som skrivs är sant eller falskt. Hamnar du där är livet förstört. En artikel drar med sig så mycket i form av näthat och att andra tidningar och sajter som hänger på. Människor tror ju att det är en seriös nyhetssajt. Men inget av det som skrivs där behöver någon stå till svars för eftersom man inte kan anmäla dem.

Kvinnan anser att Daniel Nyhlén agerar på ett sätt som strider mot god publicistisk sed.

– Det han skrivit om Patrick (Ekwall, reds anm) exempelvis, i den sorgen som han och hans familj befinner sig i nu, är bara helt fruktansvärt.

Flera av de personer Aftonbladet varit i kontakt med har avböjt att bli intervjuade, av rädsla för att återigen hamna i skottgluggen för Stoppa Pressarna. Någon som kvinnan säger att hon mycket väl kan förstå:

– Alla är livrädda. Han har förstört livet för halva kändiskretsen och raserat så många människors liv. Hela mitt liv har som sagt raserats efter det här, och jag önskar verkligen att ingen ska behöva gå igenom det som jag och min familj har behövt gå igenom.


Niklas Strömstedt är starkt kritisk till kändissajten Stoppa Pressarnas metoder. ”När han skrivit om mig eller Jenny har han aldrig ansträngt sig för att kolla en enda detalj med oss före publicering.”
Niklas Strömstedt är starkt kritisk till kändissajten Stoppa Pressarnas metoder. ”När han skrivit om mig eller Jenny har han aldrig ansträngt sig för att kolla en enda detalj med oss före publicering.”

Niklas Strömstedt, 62 år, sångare och låtskrivare:

Under flera års tid har Niklas Strömstedt tillsammans med hustrun, journalisten Jenny Strömstedt, varit omskriven på Stoppa Pressarna vid flertalet tillfällen.

– För mig handlar det inte om att någon särskild publicering har varit värre än någon annan. Utan det som jag tycker är problematiskt är att den här personen, som låtsas vara en seriös publicist, sitter i Marbella och driver den här slaskbloggen utan att våga ansluta sig till det pressetiska systemet, och därmed smiter undan granskningar av Medieombudsmannen, säger Niklas Strömstedt.

Han tycker det är fegt att inte ta hänsyn till pressetiken.

– Det gör att han kan skriva och ljuga om vad som helst egentligen, eftersom förtalsmål i domstol är väldigt omständliga att driva själv. Han är såklart fri att göra vad han vill, men ska han kalla sig ansvarig utgivare så tycker jag att han ska följa de pressetiska reglerna.

– Jag gissar att det är få dagar om året som han inte bryter mot god publicistisk sed.

Hur känns det när någon skriver osanningar om en?

– Det är klart att man kan bli arg men nu förtiden är jag aldrig inne och läser. För något drygt år sedan så skrev han nästan en artikel om dagen om oss i flera månader. Han var helt besatt, och mycket av det kommer fortfarande upp när man googlar. Men trösten är att de flesta som läser inser att han förvränger, skarvar och lever i sin egna lilla värld.

Vad tror du att han hämtar innehållet i artiklarna från?

– Han kanske lyssnar på någon podd, ser en artikel i en tidning eller ett inslag i ett tv-program och så vrider han till sin egen vinkel och diktar ihop en rubrik som han tycker funkar ihop med något uttalande man har gjort. Han är väldigt bakslug.

Du menar att han klipper och klistrar?

– Ja, jag tror inte att han alls bryr sig om att det är riktiga människor som drabbas. När han skrivit om mig eller Jenny har han aldrig ansträngt sig för att kolla en enda detalj med oss före publicering.

Men hur agerar man när det trots allt ändå skrivs osanningar om en?

– Man agerar inte alls utan försöker att tiga ihjäl det. Men när det var som värst så skrev jag ett inlägg om hans blogg på Instagram – ett inlägg som han senare förtalsanmälde mig för. Han skrev att han och hans advokater hade suttit i långa möten på ett lyxhotell på franska Rivieran och kommit fram till det beslutet. Men anmälan ledde inte till åtal.

– Jag tycker att Stoppa Pressarna är ett publicistiskt haveri, och att mannen bakom den här soppan är en jävla ynkrygg, ärligt talat.

Samtidigt säger Niklas Strömstedt att situationen till viss del är bättre nu än den var för 20 år sedan.

– I och med sociala medier har nu de flesta offentliga personer en egen plattform och kan förmedla en annan bild än den som tidigare skapades utifrån vad tidningarna skrev. Som offentlig person får man ju stå ut med en del som skrivs men när det gäller rena lögner och påhitt så måste man kunna anmäla det.

Vad tror du krävs för att få stopp på detta?

– Kanske behövs det en ny lagstiftning som ser till att någon tar ansvar för det som skrivs och sprids på sådana sajter, och att de som förser honom med bilder, material och annonser känner att de inte vill bidra till sådant här. Om jag var ägare eller marknadsansvarig på ett företag som annonserar på nätet och som köper annonser via mediabolag och sedan slänger ut dem lite här och var, så skulle jag vilja ha garantier för att mina annonser aldrig kom i närheten av den där sajten.

– Många företag har förmodligen ingen aning om vilken dynga de bidrar till att sprida.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Daniel Nyhlén, men han har inte återkommit.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE