Nöje

Melodifestivalen sänds utan publik och turné

Av: 

TT

NÖJE

SVT ställer in Melodifestivalsturnén – och sänder alla deltävlingar från Stockholm. Hela programmet sänds utan publik

– Beslutet om publiken har varit det tuffaste. Men vi vågar inte riskera något, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, till TT.

Det blir en annorlunda Melodifestival nästa år. Enligt SVT är hela evenemanget en så stor apparat att ett beslut gällande turnén var tvunget att tas nu, redan ett halvår innan premiären.

– Vi vet inte hur det ser ut i februari och mars. Det är förknippat med ett ganska stort risktagande, att någon artist eller flera i produktionen blir smittade så att vi får smittspridning. För vår del var det ganska befriande att bestämma sig för att vi inte ska ha publik. Då vet vi vad vi har att jobba med, säger Anette Helenius.

TT: Kan det bli så att ni ändrar er angående publiken?

– Nej, vi tror inte det.

Stor lokal

Exakt var i Stockholm som evenemanget kommer att sändas från är oklart, eftersom arenan ännu inte är bokad. SVT:s önskemål är en stor lokal – helst utan tomma platser.

– Det vi önskar är en lokal där vi inte behöver dölja att det finns tomma läktare. Vi letar efter en hyfsat stor lokal men där det inte finns läktare och parkett, säger Anette Helenius.

TT: Utesluter det de stora arenorna?

– Ja, det kan man väl säga.

Oklart om Eurovision

Några saker kommer att kännas välbekanta. Bidragen blir som vanligt 28 till antalet och en slutlig vinnare ska traditionsenligt koras. Om vinnaren kommer att få representera Sverige i Eurovision är dock ovisst.

På grund av coronapandemin ställdes det här årets planerade upplaga av Eurovision Song Contest in – vilket ledde till att Melodifestivalvinnarna The Mamas inte kunde delta i tävlingen som skulle ha hållits i Rotterdam.

Inga klara programledare

Det är inte heller officiellt vem som ska programleda Melodifestivalen. David Sundin har nämnts av Aftonbladet som en kandidat, men både han och SVT nekar till att han skulle vara aktuell att leda programmet nästa år.

Fler än vanligt har dock velat tävla 2021. Totalt har 2 747 bidrag inkommit, vilket är 200 fler än i fjol. En artist är redan klar för tävlingen – Julia Alfrida, som nyligen säkrade sin biljett när hon blev uttagen i musiktävlingen "P4 nästa".

Hur en Melodifestival utan turné och publik kommer att avspeglas i tittarsiffrorna går bara att spekulera om. SVT hoppas dock på en stor uppslutning kring Sveriges största underhållningsprogram.

– Jag hoppas att det finns en ännu större efterfrågan hos tittarna. Är det någon gång vi behöver något gemensamt att glädjas åt är det väl nu. Min förhoppning är att det här kanske ger en positiv knuff, säger Anette Helenius.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel

Publisert: