Loa Falkman hoppar av Ica-reklamen

Lämnar rollen som Ica-Stig: ”Dags att lämna över den här kavajen”

Ur reklamfilmen där Loa Falkman tar avsked som Ica-Stig
Ur reklamfilmen där Loa Falkman tar avsked som Ica-Stig

Loa Falkman lämnar rollen som Stig i Icas uppmärksammade reklamfilmer.

Den sista reklamfilmen sänds redan den här veckan.

– Det känns oerhört vemodigt för det har bara varit så fantastiskt kul, säger han.

I nästan sex år har han varit ”Ica-Stig” med hela svenska folket. Men nu hoppar Loa Falkman, 73, av rollen i de uppmärksammade reklamfilmerna för matvarukedjan.

– Jag har hållit på med det här i sex år och jag känner kanske att det är dags att lämna över den här kavajen. Ut med det gamla, in med det nya skulle man kanske kunna säga, säger Loa Falkman i den sista reklamfilmen som sänds den här veckan.

När Aftonbladet når Loa Falkman över telefon berättar han att han först bara tänkt att spela rollen i ett år.

– Snacka om att tiden gått fort. Jag skulle göra det där i ett år var det tänkt. Nu blev det sex. Det gick som en nysning, säger han med ett skratt.

Höll avhoppet hemligt – även för sönerna

Hur kommer det sig att du väljer att sluta nu?

– Jag känner att var sak har sin tid. Jag gör så mycket olika andra grejer hela tiden så jag kände att det var lite läge.

På schemat står bland annat ”Chess” på Arenan i Helsingborg som fick ställas in på grund av coronapandemin och därefter ”Orpheus i underjorden” på Malmö Opera i höst.

De sista reklamfilmerna spelades in strax före jul.

– Det var väl två tre veckor sen eller nåt sånt. Och nu är nyheten spräckt att jag inte ska göra det här mer. Vi har ju varit så extremt hemliga min fru och jag så vi har inte berättat ens för våra söner. Vi litar ju på dem, men det är också så vansinnigt lätt att försäga sig, säger Loa Falkman.

Han tog över rollen som Stig i i februari 2015 efter Hans Mosesson, 76, som gjorde rollen i totalt 13 år. Vem som nu kommer axla rollen vill ansvariga på Ica ännu inte berätta.

– Inom kort kommer det att ske en förändring i Ica-butiken, men i dagsläget har vi inga ytterligare kommentarer utan man får hålla utkik helt enkelt, säger Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Ica.

Paul Tilly: ”Jag slutar inte”

Reklamfilmerna har sänts sedan december 2001, men av ursprungsskådespelarna har bara Paul Tilly, 47, medverkat sedan start. Tilly berättade i en story på sin Instagram under måndagen att han fått en heltidsanställning på en mäklarfirma i spanska Marbella där också hans fru arbetar. Men det gör inte att han tänker lämna de populära reklamfilmerna. Det kommande året kan han fira 20 år i rollen som butiksbiträdet Ulf.

”Ica tar inte mer än totalt cirka sex veckor per år så jag hinner med både och. Så nej, jag slutar inte med reklamerna”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE