Blandades ihop med sin döda kollega

Vännen om felet under galan: ”Jag blev förkrossad”

avJakob Meijer

Inte bara fel vinnare ropades ut som Bästa film på Oscarsgalan.

När ”In memorium”-inslaget sändes blandades döde kostymören Janet Patterson ihop med filmproducenten och vännen Jan Chapman – som fortfarande är i livet.

– Jag blev förkrossad, skriver Jan Chapman i ett mejl till Variety.

På årets Oscarsgala ägnade man några minuter, precis som varje år, åt att minnas de skådespelare och filmarbetare som gått bort under året.

Jennifer Aniston, som presenterade inslaget, hade svårt att hålla tillbaka tårarna när hon pratade om kollegan Bill Paxton, som gick bort i söndags.

I det efterföljande ”In memorium”-inslaget var det dock en och annan som hoppade till när en bild på australiska kostymören och flerfaldigt Ocarsnominerade Janet Patterson visades. Bilden föreställde nämligen inte Patterson, som gick bort förra året, utan i stället filmproducenten Jan Chapman.

– Jag blev förkrossad av att man använde en bild på mig i stället för på min vän och samarbetspartner Janet Patterson, skriver Jan Chapman i ett mejl till Variety.

”Jag är väldigt besviken”

Jan Chapman, som arbetat ihop med Janet Patterson på filminspelningen av Oscarsbelönade ”Pianot”, berättar att hon förstått det som att både Pattersons agentur och Oscarsakademin inför galan hade full koll på läget, vilket alltså inte var fallet.

– Janet var en riktig skönhet och fyrfaldigt Oscarsnominerad, och jag är väldigt besviken att ingen såg felet, skriver Jan Chapman.

Representanter för Oscarsgalan har ännu inte kommenterat händelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM