Pedro Almodóvar bakom Cannes-festivalens första skandal

Dömer ut två filmer – utan att ha sett dem

CANNES. Filmfestivalens första skandal är ett faktum.

Juryns ordförande Pedro Almodóvar dömer ut två filmer utan att ha sett dem.

— Personligen vill jag inte ge Guldpalmen till en film som inte får biopremiär, sa han.

Det hann bara gå några timmar av den 70:e jubileumsfestivalen, innan Pedro Almodóvar, juryns ordförande till på köpet, rörde upp starka känslor.

I fjol visades flera filmer, bland annat av Woody Allen och Jim Jarmusch, som var producerade av tv-kanalen Amazon. Men alla de skulle först ha biopremiär innan de visades på tv. Amazon har två filmer med i år igen, av Lynne Ramsay och Todd Haynes, med stjärnor som Joaquin Phoenix, Julianne Moore och Michelle Williams.

Men det som vållat rabalder i förväg och nu ännu mer, är att strömningsjätten Netflix har två filmer med i tävlingen. I bara ett fåtal länder kommer de att få biopremiär. Fram tills nyligen, inte heller i Frankrike.

Aktade skådespelare

Det är Noah Baumbachs familjedrama ”The Meyerowitz stories (New and selected)” med Adam Sandler, Ben Stiller, Dustin Hoffman och Emma Thompson och Bong Jon Hoos drama ”Okja” med Tilda Swinton och Jake Gyllenhaal.

Respekterade filmregissörer och skådespelare. Det struntar Pedro Almodóvar i.
Han läste upp ett färdigskrivet pressmeddelande, blandat med lite personliga känslor han fick just i stunden, på presskonferensen.

— Jag är inte emot ny teknologi och nya sätt att se filmer på. Men jag är rädd för att kommande generationer kommer att förlora det där hypnotiska med att se en film första gången på en stor duk. Man ska inte se film på en apparat som är mindre än den stol man sitter på.

Will Smith försvarar Netflix

— Personligen vill jag inte ge Guldpalmen eller något annat pris till en film som inte får biopremiär, säger han.

En annan jurymedlem, Will Smith, var inte lika rädd för Netflixs framgångar.

— Mina tre barn, 16, 18 och 24 år gamla, går på bio säkert ett par gånger i veckan. Sedan tittar de jättemycket på Netflix också. Men det är inte samma filmer, utbudet är ett bra komplement. Det gör att man ser filmer man aldrig annars skulle ha kunnat se.

Ska vi gissa att Almodóvar och festivalchefen Thierry Frémaux fick lite att prata om på onsdagskvällens invigningsparty…

Publisert:

LÄS VIDARE