Gardell: ”Är ledsen över att jag är så ensam”

Saknar nära vänner – ensamheten präglar hans liv

1 av 4

avLinn Elmervik

NÖJE

På scen är han utåtriktad och social.

Privat har han inte en enda nära vän.

I podcasten ”Öppet hjärta” berättar Jonas Gardell, 53, om ensamheten som präglat hela hans liv.

– När jag är på väg hem och ser folk sitta på uteserveringar blir jag ledsen, för jag har ingen att sitta på uteserveringar med, säger han.

Vid särskilda tillfällen tycker Jonas Gardell om att socialisera. Men för det mesta föredrar han ensamheten.

Personlighetsdraget har gjort att komikern nästan inte har några vänner alls, berättar han i det senaste avsnittet av podcasten ”Öppet hjärta” med Marcus Birro och Michael Strandberg.

– Jag har aldrig varit bra på gäng, aldrig varit bra på kollektiv. Jag har aldrig tillhört ett fotbollslag eller förening…eftersom jag heller inte har någon utbildning eller arbetsplats har jag ingen av de där plattformarna som man träffar vänner på. Men det är också ett svepskäl, för jag skulle inte vara så bra på de där vännerna heller, säger han.

”Mark är min bästa vän”

Anledningen: det tar för mycket energi.

– Jag blir trött. Det tar koncentration och fokus. Jag tycker mycket om att vara ensam och samtidigt är jag ledsen över att jag är så mycket ensam.

Den som står honom närmst är maken Mark Levengood, 52.

– Mark har ju vänner, han har flera bästa vänner och jag har inte det, jag har Mark. Han är både min man och min bästa vän, säger han.

Annorlunda på scen

Efter stand up-kvällar och andra shower tackar Jonas Gardell alltid nej till att följa med resten av produktionen ut på en öl.

– Sedan när jag är på väg hem och ser folk sitta på uteserveringar så blir jag ledsen, för jag har ingen att sitta på uteserveringar med. Men när jag kommer ut på landet och ner på min ensamma veranda och får mig ett glas vin så är jag så lättad över att jag är ensam med min sommarnatt.

På scen är det annorlunda.

– Jag är bättre på människor om det är en publik. Privat är jag en sådan som inte brer ut mig, jag måste veta att det förväntas av mig, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM