Så vill experterna förändra ”Gift vid första ögonkastet”

avJakob Meijer, Agnes Aronsson

1 av 2 | Foto: SVT
Helena Cewers.

Noll.

Efter tre säsonger av "Gift vid första ögonkastet" har inget par lyckats hålla ihop.

Experterna i årets säsong menar nu att det finns saker de kan göra annorlunda.

– Om jag skulle vara med igen är det ännu viktigare med attraktion, säger sexologen Helena Cewers.

Tre säsonger har sänts och nio par har gift sig. Men inga makar har passat tillräckligt bra ihop för att vilja satsa på en framtid tillsammans. I årets säsong valde två av paren att fortsätta vara gifta efter sista avsnittet, men det höll inte länge. I dag är alla skilda.

– Att det inte håller i längden, det är svårt att svara på varför det blev så. Men det är svårt att hitta sin drömprins eller drömprinsessa, säger sexologen och experten Helena Cewers.

Trots att samtliga par gått skilda vägar tycker hon årets säsong bevisat en sak, att man faktiskt kan starta en relation på noll.

– Två par har visat varandra åtrå genom hela hela programmet och visat att de faktiskt blivit kära i varandra, säger hon.

”Har varit mer fysiskt närvarande”

Inför säsongen tog SVT in Helena Cewers som sexolog med hopp om att det skulle uppstå passion mellan deltagarna. Och till viss del lyckades det.

– Det har väl kanske satts ord på sexualiteten när det varit med en sexolog. Man har vågat fråga känsliga frågor som man kanske inte vågat tidigare. Men jag tror att det handlar om deltagarna också, att de är väldigt öppna och har varit fysiskt närvarande.

Helena Cewers vill gärna vara med som expert igen. Men då vill hon göra vissa saker annorlunda.

– Om jag skulle vara med igen är det ännu viktigare med attraktion. Det skulle vara ännu tydligare. Sedan handlar det om att ju fler män och kvinnor vi har att utgå från ju större chans är det att vi hittar rätt.

Fredrik Bohm, psykolog och expert i ”Gift vid första ögonkastet”, tycker att det har skett en förbättring till programmets tredje säsong, trots att paren gick skilda vägar efter.

– Den här gången kom vi en bit på vägen jämfört med förra åren, så det är bra. Vi hade två par som ville fortsätta. Det får man ändå se som ett det är ett steg i rätt riktning, säger han.

Ska satsa på matematiska matchningar

Han ser inte ”Gift vid första ögonkastet” som ett misslyckande.

– Om två av tre par säger ja vi vill fortsätta relationen, har jag svårt att se det som ett fiasko. Det är klart att jag skulle vilja klämma ur mer ur det, givetvis. Jag skulle helst se att Micke och Louise ringde mig nu och frågade om jag ville komma på dop, då hade jag blivit jätteglad, säger han.

Men några dop har det ännu inte blivit, och för att eventuellt få till några ”Gift vid första ögonkastet”-barn i framtiden ska matchningarna spetsas till ytterligare.

Hade ni experter kunnat göra något annorlunda under den tredje säsongen?

– Ja, det hade vi kunnat göra. Det vi hade kunnat göra är att förfina våra metoder och och tittat lite mer långsiktigt. Jag har tittat på lyckade matchningar i andra länder, och det vi ska göra nu är att vi ska driva den här matchningen lite hårdare.

Om han får förtroendet från SVT:s sida vill han gärna fortsätta som expert i ”Gift vid första ögonkastet” i den följande säsongen.

– Min infallsvinkel är självklart ska vi göra det igen och igen och igen och för varje gång ska vi förbättra processen ytterligare till nästa säsong, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM