Sanna Nielsens fiolkupp inför ”Allsång på Skansen”

1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
NÖJE

För sex veckor sedan hade hon aldrig satt fingret på en fiolsträng.

I morgon inleder Sanna Nielsen, 32, ”Allsång på Skansen” som violinist.

– Jag har nött två och en halv timme om dagen i fem veckor, säger hon.

På tisdag kväll inleder Sanna Nielsen sin andra säsong som programledare för ”Allsång på Skansen” i SVT. Och i år har hon kryddat premiären med en extra utmaning.

Sanna, som har en lång karriär som sångerska bakom sig, ska framföra öppningsnumret på fiol.

Kruxet? Hon kan inte spela.

– För sex veckor sedan tänkte jag: vore det inte kul om jag spelade ett instrument? Jag spelade ju piano i öppningen förra året. Jag har skrivit texten till låten i öppningsnumret och tänkte att det skulle passa med fiol. Jag tänke att det kan jag väl hinna lära mig, säger hon.

Fått hjälp av Kalle Moraeus

Sagt och gjort. Sanna Nielsen fick en fiol hemskickad och ringde spelmannen och tv-profilen Kalle Moraeus för att höra om målet att spela på premiären den 27 juni överhuvudtaget var möjligt.

– Han undrade om jag verkligen menade den 27 juni i år, säger Sanna.

Sedan dess har hon repat två och en halv timme om dagen med hjälp från både Kalle Moraeus och violinisten Henrik Ljungzell.

– Ja gud, vad håller jag på med? Jag har skrattat så mycket, alla har skrattat så mycket. Grannarna har förmodligen slitit sitt hår. Men jag ger mig inte. Hur bra det sedan låter, det är en annan femma. Det tar jag inte ansvar över, säger Sanna och skrattar.

”Är så taggad”

Domen från Moraeus fick hon för ett par veckor sedan.

– Han har fått höra lite grann och han sa bara att...ja, vad sa han egentligen? Han skrattade inte, så kan man väl säga i alla fall. Det tar jag som något positivt.

Fiolsuccé eller ej. Sanna Nielsen ser fram emot ytterligare en säsong av det traditionsenliga allsångsprogrammet.

– Det känns som att jag inte har lämnat den här platsen. Det känns jättebra såklart, jag är så taggad och vi har repat hela förmiddagen. Jag är så redo nu. Jag märker att jag har längtat efter det här.

”Allsång på Skansen” har säsongspremiär i SVT1 i morgon klockan 20.00.

ARTIKELN HANDLAR OM