Sommar i P1

Moa Herngren om krisen: ”Vi var en familj som hade gått sönder”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Moa Herngren är medskapare till SVT:s succéserie ”Bonusfamiljen”.

I Sommar i P1 berättar hon om sin egen bonusfamilj. En krokig väg mot familjelyckan, där räddningen för Moa och hennes make var att bli särbor.

– Att flytta isär var ett svårt och smärtsamt beslut, men efter några vändor i familjeterapi landade det i att det skulle vara det minst dåliga alternativet, berättar hon i programmet.

Moa Herngren växte upp med syskonen Måns och Felix i en kärnfamilj på Östermalm i Stockholm.

Uppväxten har präglat hennes syn på hur en familj bör, och ska, vara.

Moa Herngren har skapat SVT:s succéserie ”Bonusfamiljen” tillsammans med sin bror Felix och svägerska Clara. Sedan hon själv blev med bonusfamilj har hon funderat mycket över vad en familj egentligen är. I Sommar i P1 berättar hon om sina egna erfarenheter av bonuslivet.

Drömmen om kärnfamiljen blev kortlivad

– Såhär i efterhand kan jag tycka att det var lite komiskt att jag valde en bohemisk och ganska utflippad konstnär från Argentina att bilda familj med, i stället för en läkare från Östermalm – om det nu var min kärnfamilj jag försökte återskapa.

Hon träffade pappan till sonen Max på en stökig bar vid Bastiljen i Paris en januarinatt 1995. Drömmen om en egen kärnfamilj blev dock kortlivad.

Hon lämnade relationen ett år senare. Från den dagen var det hon och sonen Max som var en familj.

– Eller var vi det? Vi var ju en familj som hade gått sönder. Vi var ju bara två. Räknades vi då?

”Jag skulle fixa det där trasiga hålet i hjärtat”

Men så fann Moa kärleken i Tomas, nyskild med tre barn.

– Jag längtade efter familjen som jag aldrig lyckats skapa. I mitt mammahjärta bar jag på en hemlig dröm, som jag varken formulerat för mig själv eller någon annan, och allra minst för Tomas: Att Max äntligen skulle få den där pappan som både jag och han längtat efter så länge. Jag skulle fixa det där trasiga hålet i hjärtat på honom och jag skulle återskapa min barndoms kärnfamilj där alla älskar varandra och där alla får känna den där gemenskapen jag själv fått växa upp med.

Men det var inte fullt så enkelt. När smekmånaden, eller ”smek-året”, var över började vardagen slita allt mer på familjelivet, trots att Moa och Tomas till och med gick i terapi i förebyggande syfte.

– Det var lite som ett tyst krig som pågick i varsin skyttegrav, där kombattanterna bara försökte undvika varandra så mycket som möjligt. Förutom när de tvingades möta varandra vid matbordet, där den irriterade stämningen gick att skära i med kniv.

Tvingades flytta isär

Max och Tomas kom inte längre överens. De båda familjekulturerna var för olika. Räddningen för Moa och Tomas blev till slut att flytta isär efter fyra år tillsammans – men fortsätta att vara gifta.

– Att flytta isär var ett svårt och smärtsamt beslut, men efter några vändor i familjeterapi landade det i att det skulle vara det minst dåliga alternativet. Jag kände mig ändå otrolig misslyckad, att jag återigen kraschat drömmen om familjen. Men det blev faktiskt vår räddning.

Deras kärlek höll och relationer kunde byggas upp igen – trots att många i deras närhet många gånger ställt sig frågande till deras lösning. Och i dag är Moa och Tomas redo att testa sambolivet igen, när barnen börjar flytta hemifrån.

– I dag försöker jag se på familjen lite som en flock och hur den var innan ord som kärnfamilj och bonusfamilj ens var uppfunna.

Sommar i P1 med Moa Herngren släpps som podd torsdagen den 20 juli klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00 på Sveriges Radio.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Felix Herngren: Jag passade inte speciellt bra i den svenska modellen

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1

Moa Herngren

Bonusfamiljen (tv-serie)