- Hon uppmanar till att begå brott

Skivbolagen rasar mot Messing

NÖJE

Konkurrensminister Ulrica Messing (s) uppmanar unga att ladda hem musik gratis via internet.

Något som får skivindustrin att se rött.

- Hon uppmuntrar till vad vi anser är lagbrott, säger Stefan Gullberg, vd på EMI.

Foto: SOFIA EKSTRÖM
HON ÄR DÅLIGT INSATT Stefan Gullberg, vd på skivbolaget EMI, tycker att konkurrensminister Ulrica Messing verkar vara dåligt insatt i skivbolagens villkor.

Aftonbladets granskning av de allt dyrare cd-priserna har fått stort genomslag. I går tog Ulrica Messing till orda i frågan och sa bland annat att det finns en uppenbar risk att skivbolagen missbrukar sin ställning genom att bilda priskarteller. Hon lovade att konkurrenslagsstiftningen ska ses över och passade samtidigt på att uppmana ungdomar att använda den omdiskuterade Napster-tjänsten.

”Trodde inte det var sant”

Nu slår tunga namn i skivbranschen tillbaka mot hennes uttalanden.

- När jag läste Ulrica Messings kommentarer kunde jag nästan inte tro att det var sant. Hon verkar vara dåligt insatt i ämnet och i vilka villkor som egentligen gäller för oss, säger Stefan Gullberg, vd för EMI.

Han får medhåll av Per Sundin, vd på Sony.

- Vad konkurrensministern gör är att ge klartecken att slopa upphovsrätten och beröva låtskrivarna deras inkomster. Det här är exakt samma sak som om vi aktivt skulle propagera för skattefusk, säger Per Sundin.

Båda välkomnar Messings initiativ att undersöka ett eventuellt prissamarbete bolagen emellan.

- Absolut. Det vore bra. Då skulle vi en gång för alla få sådana misstankar ur världen. Samtidigt borde hon veta att Konkurrensverket redan varit i kontakt med oss, säger Per Sundin.

”Hon borde se över momsen”

Att cd-skivor skulle vara betydligt billigare i andra europeiska länder vill vare sig han eller Stefan Gullberg gå med på.

- Det stämmer helt enkelt inte. I en av de senaste undersökningarna låg Sverige på tredje plats i billighetsligan. Omkostnaderna för våra produktioner är stora och vill Ulrica Messing nu prompt sänka skivpriserna borde hon kanske börja med att se över cd-momsen på 25 procent.

- Om alla skulle göra som ministern säger och ladda ner musiken via internet leder det i förlängningen till att vi inte kommer kunna ge ut svenska akter. Många av de inhemska släppen är förlustaffärer och finansieras genom vinsten från några få succéer, säger Per Sundin.

Lars Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM