Vara tillsammans - Så funkar det

1 av 2
Illustration: EVA THIMGREN
NÖJE

Han är mer än ett one-night-stand, hon är mer än bara en kompis. Ni har blivit ”vi”.

Då är det inget snack om saken.

Ni är tillsammans.

Hur kär är du?

I amerikanska kärleksfilmer säger turturduvorna ofta ”I love you” innan de kan varandras hela namn. Men det är på film. Verkligheten är annorlunda. Uttalar man orden ”jag älskar dig” bara några dagar in i förhållandet kan det leda till att partnern snabbt får kalla fötter.

Puls har smakat på orden vi slänger oss med under förhållande- processen. Och lyckats plocka fram fyra heta bokstavskombinationer som vi markerat på vår specialtillverkade känslotermometer.

Varför är det dubbelt så roligt att vara två?

Precis som vi tog upp i förra veckans ”bli ihop”-del innebär ett förhållande många kompromisser. Det finns inte bara en vilja som råder längre. Utan dubbelt så många. Alltså två. För många kan detta uppfattas som både påfrestande - och dubbelt så jobbigt.

Till exempel att tvätta, eftersom tvätthögen är dubbelt så stor. Och att bära hem dubbelt så mycket mat, i dubbla kassar. Och att köpa dubbelt så mycket toapapper.

Men ändå.

Delad kärlek är dubbel kärlek.

För visst är det dubbelt så roligt att vara ihop med någon som är ihop med dig, än att vara ihop med någon som inte är det.

Och visst är det dubbelt så mysigt att pussas och kramas när man är två.

Och sist men inte minst.

Att äta frukost i sängen, är definitivt dubbelt så roligt om man har någon att äta den med. Även om det blir dubbelt så mycket smulor bland alla lakan.

Var det verkligen det här du ville?

Kanske har du trånat i veckor. Längtat och väntat på att få hålla henne i handen. Hon är ju den mest perfekta skapelsen på jorden. Så nära ett underverk man kan komma. Hon är pricken över i, den sista pusselbiten, den del som gör dig hel...

Trodde du.

Plötsligt förändras bilden. Hon visar sig vara en vanlig människa. Hennes fantastiska egenheter har blivit både påfrestande och irriterande.

Men lugn, det är helt normalt. Det som hänt är att du kommit fram till förhållandets första kritiska fas, då den osminkade verkligheten visar sig.

Men det finns ytterligare en fas, som fått många att fundera på om förhållandet verkligen är värt att satsa på: Första mötet med partnerns föräldrar.

Här är tankar som ”jag är säkert inte tillräckligt fin”, ”den förra var säkert mycket bättre”, ”de gillar säkert inte ljushåriga” och ”tänk om de inte förstår mina skämt”, mycket vanliga. För att inte tala om ”Å nej, är det så där hon kommer att se ut som gammal”. Men för att klara av det superviktiga svärföräldra-korsförhöret som alltid dyker upp, bör du rensa undan all ångest. För att i stället lära dig rabbla: sjukdomsbakgrund, familj, yrke, förmögenhet och tidigare sexpartners.

Måste man bråka?

Hårda ord som viner genom lägenheten. Tårar som rinner. Dörrar som slår.

Ja, ibland bråkar även det allra käraste paret.

Men lugn, precis som så mycket annat är även ett gräl helt normalt. Om det inte återkommer allt för ofta och inte innebär annat än ordkrig. Ibland kan det ju faktiskt vara bättre att rensa luften då och då, än att samla ilskan på hög. Om man ser till att bli sams efteråt, vill säga. Men hur blir man det? Sams, alltså.

I sin forskning har Puls uppmärksammat fyra olika teorier för detta. Med en sak gemensamt. De handlar alla om att gå och lägga sig.

1) Man ska aldrig gå och lägga sig osams.

En teori som innebär att man talar ut grundligt, förslagsvis vid köksbordet eller i vardagsrummet och därmed kan hålla sovrummet borta från onda vibrationer.

2) Man går och lägger sig osams - men bli sams i sovrummet.

På vilket sätt man blir sams är naturligtvis valfritt, tester visar att siffran sex ofta är inblandad.

3) Man går och lägger sig osams - med någon annan.

Förekommer ibland efter upprepade gräl, men är väl inte att rekommendera. I alla fall inte om man har tänkt sig att fortsätta förhållandet.

Nästa vecka: Gör slut - Så funkar det.

Sofia Johansson