Julia Roberts - mäktigaste skådespelerskan i Hollywood

NÖJE

Julia Roberts har blivit den första skådespelerska som tagit sig in på tidningen Hollywood Reporters årliga lista över de mäktigaste kvinnorna i nöjesindustrin.

- Hon är i en klass för sig, säger tidningens taleskvinna Paula Parisi till Reuters.

Foto: AP
"People's Choice Awards" tidigare i år.

Det har varit ett bra år för Julia Roberts. I januari blev hon utsedd till populäraste filmskådespelerska i "People's Choice Awards". För två månader sedan utnämndes hon till den filmstjärna i Hollywood som är den säkraste vinstmaskinen.

Tredjeplaceringen på Hollywood Reporters är kanske inte så överraskande med tanke på att hennes fem senaste filmer var och en har dragit in mer än en miljard kronor. Hon är också den första kvinnan som fått inträde i den så kallade 200 miljoner-klubben, som består av de filmstjärnor som kan få minst den summan för en filmroll.

Unik maktposition

- Julia Roberts är den enda kvinnliga filmstjärna i Hollywood som kan få vilket projekt hon än är intresserad av att bli verklighet, säger Christy Grosz på Hollywood Reporter till BBC News.

- Hon är den enda som har den maktpositionen.

De översta tio placeringarna domineras i övrigt av kvinnliga makthavare på stora mediabolag. Men på 15:e plats hittar man Oprah Winfrey, som styr sitt egna produktionsbolag Harpo.

Mårten Barck