”SVT mår bättre utan Curman”

Nu vill facket sparka tv-chefen

NÖJE

Först fick Mikael Olsson sparken.

Nu vill facken vid SVT få bort även Maria Curman.

- Personalen skulle må bättre utan hennes idéer, säger Tommy Eklund, SIF-ordförande.

Curman.

Turbulensen kring SVT fortsätter. Nästa år ska 100 miljoner sparas och 329 anställda tvingas då lämna sina jobb. Något som upprör de båda fackförbunden SIF och SJF.

Kraftigt missnöje

- Det minsta man kan säga är att det finns ett kraftigt missnöje med ledningen bland personalen. Maria Curmans enda målsättning verkar vara att sparka folk, säger Tommy Eklund och pekar på att hälften av de uppsagda skulle pensionerats inom tio år.

- Och det är inte så att det saknas arbetsuppgifter, många jobbar ständigt övertid. Men i stället för att använda kompetensen inom företaget hyrs utomstående produktionsbolag in.

Facken vänder sig vidare mot att vd:n inte motverkar sponsoravtal och den i deras tycke tilltagande smygkommersialiseringen, samt att hon misslyckats med den nu nedlagda omorganisationen av genrecheferna.

Förbunden vill heller inte att de planer Maria Curman har om att slå samman Sveriges radio och Sveriges Television genomförs.

Rädda om jobben

- Ingen vågar säga något, människor är rädda för att mista sina jobb. Men vi behöver få reda på var vi är på väg, det vet vi inte i dag, säger Tommy Eklund.

Aftonbladet har inte lyckats nå Maria Curman för en kommentar.

Lars Johansson