Winona

är skittrött på älvmyten

NÖJE

NEW YORK

Winona Ryder är trött på att beskrivas som liten, udda och mystisk.

- Jag beskrivs alltid som en spröd älva. Det är jag skittrött på, säger hon.

Foto: Bulls
Snygg-Winona.

Winona Ryder, 28, har ledsnat på sin bräckliga image, som gjort henne till idol efter filmer som "Beetlejuice", "Mermaids" och "Little women".

I dag sticker den unga filmstjärnan inte under stol med att hon vill ha mognare roller.

- Jag har fått höra att jag är liten och bräcklig och att jag ser ut som en älva i hela mitt jävla liv, säger Ryder när Puls träffar henne i New York.

- Jag vet att det beror på mitt utseende och att jag är kort. Och visst finns det värre saker att bli kallad för (suck). Men jag känner mig nog lite starkare än vad folk uppfattar mig som.

Förvånande är det då att hon väljer en film som "Autumn in New York" för att visa upp mer klös. Där spelar hon nämligen en 22-årig, fnittrig hattdesigner som kärar ner sig i krögaren och kvinnokarlen Will (Richard Gere) trots att hon snart ska dö i en hjärtsjukdom.

Filmen har dessutom

fått mördande kritik i USA. Under en förhandsvisning i New York gapskrattade filmkritikerna åt en scen där Richard Geres rollfigur sitter vid Ryders dödsbädd och läser poesi.

Varför valde du att spela i en sån sentimental film?

- Jag har alltid fantiserat om att spela i en stor och rejäl kärleksfilm - en riktig snyftare. Inte för att jag gillar att titta på såna filmer själv, men jag såg det som ett tillfälle att få göra något nytt. Jag får aldrig såna här roller. Och jag får aldrig erbjudanden om att spela mot Richard Gere.

Hur var det att spela mot Richard Gere?

- Lätt. Han är väldigt positiv, öppen och skicklig på att skapa en bra stämning för alla att jobba i.

Ryder, som ofta syns på New Yorks gator i svarta jeans och polotröja, erkänner utan omsvep att hon ser bra ut - och trivs med det.

- När jag började göra filmer fick jag alltid spela ful. "Pretty woman", det var ingen film för mig.

Vad säger killar till dig när du går ut?

- Ingenting. Folk tror att jag alltid får höra komplimanger, så då säger de inte ett knäpp.arkiv Winona Ryder

arkiv Winona Ryder

Nicole O'Neill ([email protected])