Nu får Björne också sparken

Jörgen Lantz: SVT förstår sig inte på barn

Foto: JOACHIM LUNDGREN
ERSÄTTS AV NYA SKÅDISAR Björnes röst kommer aldrig att bli sig lik igen sedan Jörgen Lantz fått sparken av SVT. – Barnen kommer att märka om någon annan spelar deras idol. Alla som jobbat med barn vet att de inte är dumma, säger han.
NÖJE

”Björnes magasin” blir sig likt.

Men Björne själv kommer att låta annorlunda.

Andra skådespelare tar över Jörgen Lantz roll – något som får honom att se rött.

– Jag tror inte att SVT förstår barn, säger han.

Nu har Björnes magasin också drabbats av omgörningarna på SVT.

Jörgen ”Björne” Lantz är minst sagt förbannad på SVT som nu bestämt sig för att spela in fler program av det omåttligt populära barnprogrammet ”Björnes magasin”. Fast nu utan Jörgen Lantz i kostymen.

– Jag tror att det mest är föräldrarna som reagerar när inte programmet är som det har varit, säger Johanna Frelin, programchef för Barn och ungdom på SVT Fiction, till TT.

Ett uttalande Jörgen Lantz knappt tycker är värt att kommentera.

”De kan inte ta min röst”

– Jag tror inte att de förstår barn. Det vet alla som har jobbat med barn att de inte är dumma. De märker om någon annan spelar deras idol.

Vilka som axlar kostymen är inte klart än. Något som är klart är att Björne aldrig kommer att låta som Björne igen.

– Nej, SVT äger bara namnet ”Björnes magasin”. Och dräkten. Min röst kan de inte använda, den är ju min, säger han och tillägger sedan ironiskt:

– Sex stycken ska göra Björne. Hoppas att det blir allt från sopranröst till basröst. Det skulle vara intressant att se ?

1998 fick Jörgen Lantz reda på att det inte skulle bli någon fortsättning av ”Björnes magasin”. Vilket han trodde på ända tills han blev kallad till ett möte på SVT förra torsdagen.

– De berättade att de skulle göra om ”Björne” och att jag inte skulle spela Björne mer. Jag frågade då varför de hade brytt sig om att kalla mig till mötet överhuvudtaget. Och då sa de att eftersom jag hade jobbat så länge som Björne så kanske jag hade lite idéer ? Fattar du?! Först ger de mig sparken och sedan har de mage att fråga mig om jag kan hjälpa till med idéer, säger Jörgen Lantz och har svårt att hålla vreden tillbaka.

Björne: De är ju helt korkade

Hade du några idéer?

– Nej.

Huvudpersonen i dramat då? Vad skulle Björne själv säga om allt det här? Björne som enligt Johanna Frelin ”lever sitt eget liv” och är en produkt av många parter. Och således har väldigt lite med Jörgen Lantz att göra.

Jörgen Lantz låter sin stämma förvandlas till den omisskännliga pipröst som så många barn älskar och sedan säger Björne:

– De är ju helt korkade. Den där Johanna kan inte veta mycket om barn.

Den ”nye” Björne kan tv-publiken se först våren 2002.

Läs mer:

En klassiker i svensk tv

Gunnar Hellsing

ARTIKELN HANDLAR OM