Rocken regerar

Men Maidens legend Bruce Dickinson tror inte det varar.

NÖJE

Hårdrocken toppar listorna igen. Den är tillbaka, kort sagt. Men varför just nu? Och för hur länge?

Bruce Dickinson och Joacim Cans i bästsäljargrupperna Iron Maiden respektive Hammerfall vet att svara.

AC/DC, Iron Maiden och Hammerfall. Alla har de i år gått rakt upp på försäljningslistans förstaplats med sina album. De två senare grupperna har dessutom gjort hat trick på SVT:s ”Voxpop”, där tittarna röstat fram deras videor som etta under för reglerna maximala tre veckor.

En ny hårdrockstrend är här, och Iron Maidens Bruce Dickinson har sin analys klar.

– Det finns helt enkelt för mycket ytlig skitmusik just nu. Heavy metal är en av få musikformer som fortfarande har själen intakt. Det upplever många som uppfriskande. Dagens hårdrock har ännu inte hunnit bli försämrad av kommersialism som den blev i slutet på 80-talet.

Där, menar Maidens

flyglarm till vokalist, har vi en av anledningarna till att hårdrocken tappade så mycket mark förra gången.

– Amerikanerna tog över och började göra popmusik förklädd till metal. Att den riktiga hårdrocken nu kommit tillbaka, är naturligt. Det är som gräs. Gjut cement på det, och gräset växer ändå upp till slut.

Hans svenske sångkollega Joacim Cans i Hammerfall pekar på att det finns en helt ny generation fans nu.

– De har aldrig fått uppleva detta tidigare, säger Joacim. Många av fansen är så unga att vår senaste platta ”Renegade” är det första hårdrocksalbum de köpt.

Bruce Dickinson är rädd för att historien ska upprepa sig.

– Den nya hårdrocksvågen kommer att hålla i sig tills den även blir stor i USA. Då tar det bara ett år, sedan har jänkarna sabbat allting igen, säger han.

Hårdrocken då och nu