20 år sedan mordet på John

Men Beatles dog långt innan Lennon sköts ihjäl 1980

OFFRET OCH MÖRDAREN. Sent på eftermiddagen den 8 december 1980 träffade John Lennon Mark David Chapman på en gata i New York. Han signerade Chapmans skiva och fortsatte till studion. När Lennon kom hem på kvällen väntade Chapman utanför hemmet och sköt ihjäl honom.
NÖJE

För 20 år sedan sköts den förre Beatlesmedlemmen John Lennon ihjäl utanför sitt hem i New York.

I dag toppar Beatles åter skivlistorna med samlings-cd:n ”1”, världens snabbast säljande album någonsin och biografin ”Anthology” har just kommit ut.

Men sagan om Beatles fick inget vackert slut.

John och Paul, kompisarna som blev det legendariska kompositörsparet Lennon-McCartney, blev bittra fiender.

Fejden mellan John Lennon och Paul McCartney fortsatte tills döden skilde dem åt.

– Det som smärtade mest var att vi faktiskt aldrig satte oss ner och talade ut om våra motsättningar, sa Paul McCartney kort efter mordet på John Lennon.

London mars 1971. Utanför Paul McCartneys hus på Cavendish Avenue blir några fans vittnen till en märklig händelse.

En uppjagad John Lennon hoppar ur sin Rolls-Royce.

Ur bagageutrymmet tar popstjärnan två tegelstenar och slungar dem med full kraft genom McCartneys fönster.

Sedan åker han skrattande därifrån.

Så hämnades Lennon på att antagonisten samma dag vunnit mot de andra beatlarna i Högsta domstolen.

Sagan om Beatles fick inget vackert slut. Och fulast blev det mellan de båda frontfigurerna, John Lennon och Paul McCartney. En gång skrev de ”She loves you” tillsammans. Nu grälade de som hund och katt.

Ett par månader efter fönsterkrossningen kom Paul McCartneys soloalbum ”Ram”. På omslaget finns ett foto på en skalbagge (beetle på engelska) som skändar en annan. Det var hans bild av vad Lennon gjort.

Texterna ett angrepp

på John och Yoko

Några av texterna på skivan är direkt riktade mot fienden, John och hans japanska fru Yoko Ono, för att de tagit på sig rollen som världens fredsapostlar.

– I en text fick jag in ”för mycket folk predikar hur man ska göra”. Johns predikande hade börjat stå mig upp i halsen. När jag skrev de här raderna tänkte jag: det här kommer att ta skruv, berättade McCartney senare.

Han fick rätt. Lennon svarade med att formligen lustmörda McCartney på sin LP ”Imagine”.

”Det enda du gjorde var Yesterday” och ”Ljudet du skapar är som muzak i mina öron, du måste väl ha lärt dig något under alla dessa år”, sjöng en bitsk Lennon i ”How do you sleep”.

McCartney blev förkrossad, kanske extra mycket för att ännu en ex-beatle, George Harrison, glatt kompade hatsången.

På LP-fodralet höll Lennon en gris i öronen – en spydig kommentar till omslaget på ”Ram” där McCartney på samma sätt greppar en bagge i hornen.

Lurade varann

på skivpengar

För att lura varandra på royalty-pengar började de dela upphovsrätten till de nya låtarna med sina fruar. Lennon-McCartney blev Lennon-Ono och McCartney-McCartney.

De tog varje chans att ge varandra tjuvnyp. Många generade fans önskade säkert att idolerna inte släppt ut grälet så öppet i offentligheten. Men faktum var att stjärnorna inte ens pratade med varandra sedan länge, annat än genom sina advokater.

I en intervju förklarade McCartney hur ohippa John och Yoko egentligen är och att Lennons musik innehåller för mycket ”political stuff”.

Lennon svarade i nästa nummer av tidningen med ett svavelosande brev som fick strykas ner för att inte sluta med åtal för ärekränkning.

Så småningom lade sig svallvågorna. Paul McCartney försökte flera gånger ta ny kontakt för att sluta fred med sin gamle kompis.

– Paul har berättat att han var uppe och hälsade på hos John i Dakotahuset i New York åtminstone en gång, säger Beatlesexperten Staffan Olander.

Men Lennon öppnade aldrig famnen för sin forne partner.

En dag ska McCartney ha dykt upp oanmäld utanför Lennons dörr med en gitarr på axeln. Han blev bryskt avvisad.

– Man kan inte bara gå hem till folk i New York som man kunde i Liverpool, den tiden är förbi, snäste Lennon.

De två träffades som tonåringar på en basar i Liverpoolförorten Woolton sommaren 1957. Lennon blev imponerad över att grabben med babyansiktet kunde alla ord till Eddie Cochrans ”Twenty flight rock”.

De var helt olika

– och blev oskiljaktiga

Med tiden blev de oskiljaktiga – trots att de var väldigt olika. Lennon en aggressiv rebell med en snabb käft, McCartney en väluppfostrad plugghäst.

Men deras uppenbara talang för att skriva låtar knöt dem samman.

De första åren tillsammans skrev de ett hundratal melodier. Bara några få spelades så småningom in av Beatles, däribland ”Love me do”, ”When I’m 64”, ”One after 909” och ”I’ll follow the sun”.

När Beatles slog igenom bestämde de sig för att dela på upphovsrätten. Och länge trodde fansen att Lennon-McCartney verkligen skrev Beatles låtar tillsammans. I verkligheten gjorde de inte en enda låt ihop efter 1963, bara några rader text eller en melodisnutt här och där.

Den som sjunger är

den som skrivit låten

I stället pressade den inbördes konkurrensen dem mot högre höjder.

– En bra tumregel är att den som sjunger solostämman på inspelningen också är den som skrivit låten, säger Staffan Olander.

Framgångarna blev med tiden otroliga. Under Beatles korta karriär placerade sig Lennon-McCartney överst på Englands singellista 23 gånger, varav sex var med andra artister.

Totalt skrev de 184 låtar, bland annat klassiker som ”A hard day’s night”, ”Help!”, ”Michelle”, ”Eleanor Rigby”, ”Yellow submarine”, ”Hey Jude” och ”Let it be”. Överflödet av topplåtar gjorde att superhiten ”Yesterday” inte fick plats på någon singel.

Sprickan mellan stjärnorna blev tydlig när bandet samlades för ”Sgt Pepper’ s Lonely Hearts Club Band” 1966.

Lennon kom med sin psykedeliskt inåtvända ”Strawberry fields forever” och McCartney med den glatt studsande ”Penny Lane”. Låtarna hamnade så småningom på en singel.

– Producenten George Martin har berättat att det var då han upptäckte att de började glida ifrån varandra. Dels hade de uppenbart valt olika inriktningar på musiken, dels grälade de om vem som skulle få A-sidan på singeln, säger Staffan Olander, som känner Martin väl.

Till slut kom skivbolaget fram till en kompromiss: en singel med två A-sidor.

När John Lennon träffade den japanska avantgarde-konstnären Yoko Ono fick de andra knorrande finna sig i att Yoko var med överallt. Även i studion. När hon blev för trött rullade man in en säng.

Paul McCartney blev irriterad för att han inte längre nådde fram till sin kompanjon. John Lennon å andra sidan var trött på Pauls självpåtagna ledarskap.

Jag kan aldrig förlåta dem för all skit Yoko fick ta”

De blev varandras

kompmusiker

– Varför ska Yoko ta skit från dem? Man tar sig igenom sextio inspelningar med världens mest uppblåsta och spända människor, och se hur fan det är att bli förolämpad bara för att du älskar någon. Jag förlåter dem aldrig för det, säger John Lennon i den nyligen återutgivna intervjuboken Lennon remembers från 1971.

På det vita dubbelalbumet 1968, existerar knappast Beatles som grupp. I stället använder de varandra som kompmusiker. Och Lennon-McCartney har helt slutat att jobba ihop.

Otroligt nog tog de sig till slut samman och gjorde sitt kanske starkaste album ”Abbey Road” 1969.

Bandet sprack till sist när härvan kring egna bolaget Apple skulle redas ut. När Paul officiellt förklarade att han lämnade gruppen den 10 april 1970 var det egentligen en gammal nyhet. John Lennon hade lämnat gruppen flera månader tidigare.

Och på Lennons solosingel Cold Turkey fanns det inget McCartney under titeln.

Tidernas mest framgångsrika låtskrivarpar var historia.

På var sitt håll fortsatte de att spela in skivor som sålde bra – men magin från 60-talet var förlorad.

John Lennon flyttade till New York och kom aldrig tillbaka till England. Den 8 december 1980 sköts han ihjäl utanför sitt hem av Mark Chapman, en förvirrad beatlefan från Hawaii.

Lars Sjöstedt