Björnes fräcka kupp mot SVT

Jörgen Lantz fortsätter - i en ny dräkt

NÖJE

Jörgen Lantz förbereder en kupp mot SVT.

Trots eventuellt hot om stämning kan Björne bli Lilla Björne.

Och till våren marknadsför han eventuellt cd:n ”Björnes favoriter 2” i nydesignad dräkt.

NYA BJÖRNE? Jörgen Lantz planerar att göra om Björnes dräkt och ge honom ett nytt namn. Vem vet, då kanske han ser ut så här?

- Min röst och mina idéer kan ingen ta ifrån mig, säger skådespelaren.

Nu tar turerna kring SVT:s beslut att inte längre låta Jörgen Lantz gestalta barnens favorit, Björne, en ny vändning.

Aktören som ända sedan programstarten 1987 lekt och pysslat tillsammans med bland andra Snigel och Robert Gustafsson har nämligen planer på att i björn-uniform och med pipig röst fortsätta glädja de små.

Planerar ett nytt namn

- Som Björne kan jag inte längre framträda eftersom SVT har copyright-rätten till dräkten och programtiteln ”Björnes magasin”.

- Men det problemet går att komma runt. Till exempel genom att låta sy upp en ny och lite annorlunda björnkostym, samt byta namn på figuren, säger han.

Ett av de förslag Jörgen Lantz nämner är Lilla Björne.

Om allt går i lås ska han under det namnet, eller något liknande, i vår resa runt och göra promotion för cd:n ”Björnes favoriter 2”. För trots tvisten med SVT tänker skådespelaren genomföra skivsläppet.

- Absolut. De kan ju knappast ta ifrån mig min röst. Det är ju dessutom den barnen lärt sig känna igen och identifiera Björne genom.

Johanna Frelin, chef för barn- och ungdom på SVT, vill i dagsläget inte kommentera vilka åtgärder bolaget vidtar om Jörgen Lantz gör verklighet av projektet.

Inget tillstånd

- Så länge det inte inkräktar på varumärket Björne är det inte mycket att orda om. Men vi har varken gett tillstånd till utgivningen av cd:n eller till idén att lansera den i björndräkt. Det här är något vi får ta ställning till då hans planer blir verklighet.

Jörgen Lantz räds inte en juridisk konflikt.

- De kan ju alltid försöka stämma mig, men jag kommer inte att ge med mig frivilligt.

- Hela det här bråket faller tillbaka på SVT. Det stöd jag fått av bekanta och för mig totalt okända personer på stan visar att det är jag som har rätt.

Lars Johansson