Här är våren i TV4

Peter Settman blir ängel i ny serie - och Sofia Eriksson startar nöjesmagasin

1 av 3 | Foto: MAJA SUSLIN
DREAM TEAM. Gunde Svan och Agneta Sjödin leder säsong två av ”Gladiatorerna”.
NÖJE

TV4 går mot en ny vår.

Här är den.

En blandning av gamla och nya ansikten - och en påkostad ny sitcom.

I eftermiddag avslöjar TV4 hur vårens satsning ser ut. Och Sveriges störstra tv-kanal fortsätter att satsa på nöje, sport och eget material.

Den största nya satsningen blir på En ängels tålamod, en helt ny svensk sitcom, med Peter Settman, Cecilia Ljung och Reuben Sallmander i några av rollerna.

Dessutom sätter Fyran ihop ett eget ”dream team” till sin nya Superfredag - med Kristian Luuk, Bengt Magnusson och Gunde Svan.

Gunde leder Gladiatorerna för andra året tillsammans med Agneta Sjödin.

- Jag ser fram emot det här. Det blir alltid så med en andra säsong, att alla är varma i kläderna och vet vad som ska göras. Jag tror det blir ännu bättre i år, säger Gunde.

Han ser också fram emot att få vara med i blocket med Sen kväll med Luuk och Vem vill bli miljonär?.

Vilket skulle du helst vara med i?

- Sen kväll med Luuk, tror jag.

Du skulle inte vilja hamna i ”heta stolen” hos Bengt?

- Nä, just det.

Startar nöjesmagasin

På söndagarna startar TV4:s nya, ännu namnlösa nöjesmagasin.

Programledare blir Sofia Eriksson.

Hon är entusiastisk.

- Det kommer att bli jättebra! Det här är något jag har velat göra länge.

- Vi ska försöka ha ett aktuellt och brett program, med intervjuer med världsartister, bakom kulisserna-reportage, filmer och artisters egna listor.

Hinner ni med allt det på en halvtimmes programtid?

- Vi kommer att svälla! Vi skapar ett behov och till slut tar vi över hela söndagarna, säger Sofia.

Drömartisten att få dit? Svaret är enkelt.

- Eminem, när han kommer till Sverige i februari. Av svenskar skulle jag helst vilja se Henning Mankell.

Här är vårens viktigaste händelser i Fyran :

Svenska serier

Den stora satsningen för Fyran i vår blir en svensk sitcom - En ängels tålamod. Peter Settman spelar Gabriel, en karriärsugen ängel som får i uppdrag att skydda tvåbarnsmamman Amanda (Cecilia Ljung) från allt ont. Det är inte fullt så enkelt som det låter.

Gänget bakom kameran har bland annat jobnbat med Detta har hänt, Pappas flicka och c/o Segemyhr. Start 18 februari.

13 april kommer till slut tv-serieversionen av Hamilton, med Peter Stormare som Sveriges James Bond. Manus fritt efter Guillou-böckerna ”Ingen mans land” och ”Den enda segern”.

Nöje

6 januari är det final för humortävlingen Replik. Texter som skickats in av tävlande från hela landet gestaltas av kända skådespelare. Programledare: Thomas Oredsson.

19 januari börjar Bengt Magnusson grilla nya deltagare i supersuccén Vem vill bli miljonär?.

Samma kväll är Kristian Luuk tillbaka - och lugn, allt är som förr. Eller? I alla fall får vi se mer av både Arga Leken och kulturgiganten Dan Bäckman.

Parlamentet är tillbaka den 28 januari, med ett par nya tävlingsmoment men som vanligt lett av ”talman” Hans Rosenfeldt.

5 februari är det start för Fyrans nya nöjesmagasin. Sofia Eriksson bjuder på listor, möter artister och presenterar reportage varje söndag.

Gladiatorerna är tillbaka i vår, med Gunde Svan och Agneta Sjödin som programledare. Dag Olsson fortsätter som domare trots smällarna han fick ta emot i år. Men benbrott läker ju...

Den stora nyheten är de två nya gladiatorerna Loke och Indra.

Martin Timell tar som vanligt hand om Småstjärnorna från den 13 april.

Christine Meltzer tar över ”Singel”, datingleken som återkommer för sin andra säsong.

Galor

5 januari kommer Bara barn-galan, som TV4 gör i samarbete med Rädda Barnen och Aftonbladet. Petra Nordlund och Tilde de Paula leder galan, där kända artister har en musiktävling med låtar där texterna har skickats in av svenska barn och unmgdomar.

Förra årets segrare: Markoolio med ”Stackars tomten”.

Reklamfilmerna får sin egen tv-gala den 12 januari. Svenska folket har fått rösta fram sina reklamfavoriter. Flera svenska komiker ska också vara på plats.

Får vi gissa på ett inhopp av Dan Bäckman? Dans pappa Felix Herngren lär nog vara het kandidat för några av priserna.

Hela Sverige - artister mot nazister-galan kommer den 27 januari. Ett stjärnspäckat gäng artister visar var de står i kampen mot främlingsfientlighet och nazism. Eva Dahlgren, Feven, Thåström, Di Leva, Eagle-Eye Cherry, Bo Kaspers, Mikael Wiehe och Markoolio är bara ett fåtal av dem som ställer upp.

Faddergalan återkommer den 16 april. Vem som är programledare och vilka som uppträder är inte bestämt ännu.

Amerikanskt

Central Park West är en dramaserie som börjar 17 januari. Tittarna får följa kärlek, svek och intriger på ett trendigt modemagasins redaktion.

Sci-fi-serien The visitor kommer också i januari. Ytterligare en serie som handlar om myndigheternas konspirationer för att dölja rymdvarelser. Arkiv X, serien som startade vågen, kommer också tillbaka i vår.

Är Cristopher Titus den nye Jerry Seinfeld? Serien Titus handlar i alla fall om en amerikansk ståuppkomiker och hans relationer. ”Vågad och provokativ” lovar TV4.

Zoe, Duncan, Jack och Jane börjar i januari. Serien följer fyra New York-ungdomars väg in i vuxenlivet.

Dokusåpan Hollywood Fame följer sex personer som är beredda att göra vad som helst för att göra karriär som skådis - till exempel vara med i en dokusåpa.

Fyra amerikaner och två britter, med ett mål. Det lär kunna bli åtta spännande delar.

Nyheter

Direkt efter årsskiftet börjar TV4 sända Midnattsnytt - som är precis vad det låter som, en nyhetssammanfattning efter tolvslaget.

13 januari börjar Nyhetsmorgon att sändas på lördagar. Lasse Bengtsson är programledare. Nyhetsmorgon lördag blir lite mer tillbakalutat än vardagsversionen, och börjar senare - klockan 9.

Sport och spel

Det nya travspelet Trio får sitt eget program varje dag i Fyran, från den 9 januari. Programmet heter - förstås - Dagens rätt.

Säsongens Hockeykväll med fyran drar igång den 18 januari och följer Elitserien fram till de sista skälvande sekunderna av SM-finalen.

TV4 satsar som vanligt stort på Handbolls-vm och med start den 23 januari får vi se om Sverige kan ta revanch för OS-förlusten mot Ryssland.

Dokumentärer

Den 15 januari börjar Skolan, en dokumentärserie i åtta delar som följer en niondeklass under det sista året i grundskolan. ”Ett kaotiskt myller av känslor, höga ljud, betygshets och oro inför framtiden” står det i programbeskrivningen.

Samma kväll kommer Naturligt(vis) - ett nytt naturprogram med veteranen Bo Landin som programledare.

I vår satsar TV4 också på en dokumentär i två delar om rökning. Bland annat får vi möta biokemisten Jeffrey Wigand (som spelades av Russel Crowe i filmen ”Insider”), som avslöjade tobaksbolagens hemligheter i amerikansk tv. Vi får också följa svenska Ullas kamp mot lungcancern.

Den 22 mars kommer pangea.nu tillbaka med Kajsa Boglind som ny programledare. Programmet är dock ungefär som förut - ett ungt reportageprogram som försöker täcka in hela världen. Varje avsnitt kommer att vara kopplat till programmets sajt.

Mattias Källman