Kikki laddar för schlager-comeback

"Det känns skönt att vara tillbaka i branschen igen"

1 av 4 | Foto: BJÖRN LINDAHL
PÅ LISTORNA IGEN Kikki Danielssons nya singel ”Nu är det advent” gick direkt in på Svensktoppens fjärde plats. Efter ett tufft år är vår schlagerdrottning på väg tillbaka. Och kanske får vi se henne i Melodifestivalen den 23 februari.
NÖJE

Hon vann första ronden mot alkoholismen.

Nu satsar Kikki Danielsson på comeback i Melodifestivalen.

- Jag borde åtminstone ha en liten chans, säger hon.

Skilsmässa.

Dömd till behandling för sin alkoholism efter en trafikolycka.

Kikki Danielssons tuffaste år i livet är över.

Nu laddar hon för återkomsten.

Tillsammans med dansbandsveteranen Janne Önnerud har Kikki sjungit in ett av bidragen som tävlar om en plats i Melodifestivalen i Malmö den 23 februari.

Om hon kvalificerar sig blir det hennes åttonde melodifestival. Skulle Kikki dessutom gå och vinna väntar hennes tredje start i schlager-EM.

Skulle inte skämmas för att vara med

Men hon vill inte gå händelserna i förväg.

- Fast jag skulle inte skämmas för att vara med. Melodifestivalen är årets största händelse i min bransch.

- Det är alltid kul att delta - mycket nerver och spänning, säger Kikki.

Hon har redan fått en första värdemätare på sin popularitet.

Kikkis första singel efter det svåra året - "Nu är det advent" - gick rakt upp på Svensktoppens fjärdeplats i helgen. Recensenterna har också fallit pladask för julsången.

"Har rösten i behåll"

"Kikkis återkomst på platta ger mersmak. Hon har sin mjuka varma sångröst i gott behåll och sjunger med självförtroende", skrev Aftonbladets dansbandskrönikör, Michael Nystås, i går.

- Det är stärkande och sporrande att höra. Det behöver jag, säger hon och avslöjar att det finns planer på att släppa en skiva nästa år.

Du är på rätt väg?

- Ja, så har det känts länge. Det är skönt att vara tillbaka i branschen igen. Och jag har fått ett fantastiskt stöd från kollegor och en massa människor ute i landet.

- Det betyder otroligt mycket för mig - att jag inte behöver gå omkring och känna mig värdelös som jag gjort tidigare. Jag känner att jag har ett människovärde.

Du har tidigare berättat att det varit ett ensamt år. Vännerna har svikit och undvikit dig efter skilsmässan från Kjell Roos. Hur blir det i jul?

- Jag firar som vanligt med Kjells familj. Det är vår plikt eftersom vi har barn ihop och julen är ju framförallt barnens högtid. Men det handlar inte om en återförening som det stod i någon veckotidning (skratt).

Vill gärna hjälpa andra

Din behandling är slut den 25 januari. Tänker du göra något för andra som har problem med alkoholen?

- När jag är mogen för det vore det trevligt. Jag vet att det finns mycket att göra, inte minst för kvinnor som inte ser någon annan lösning på sina problem än att börja dricka. De får gärna se mig som ett avskräckande exempel.

Här är hela hennes schlager-karriär