Uggla och Rusiak går på björnjakt

Ni har röstat 113 749 gånger. Här är två som ni har nominerat. Nu är det dags att rösta till finalen i Rockbjörnen.

NÖJE

Uggla och Rusiak är på jakt.

Efter samma björnar.

Puls var med när novisen och veteranen möttes för första gången.

Foto: RIKARD LAVING
VILL HA BJÖRN. Thomas Rusiak och Magnus Uggla jagar ihop.

Uggla är inte bara kung i baren. Han är också björnarnas härskare. Med sina sju rockbjörnar toppar han listan över tidernas vinnare. Senast han plockade hem en nalle var 1993, då i kategorierna ”Årets svenska manliga artist” och ”Årets svenska album”.

I år är han nominerad igen, i samma klasser.

Men han möter motstånd. Ett av dem heter Thomas Rusiak, producenten som i år tagit steget fram i rampljuset med singeln ”Hiphopper” och albumet ”Magic villa”. Inför Rockbjörnen är han nominerad i samma klasser som Uggla. Dessutom i ”Årets svenska låt”.

Därför var det ganska självklart att samtalet inte handlade om Skansens lurviga nallar när motståndarna möttes.

- Det är verkligen jättekul att vara nominerad och eftersom Rockbjörnen röstas fram av folket känns det som ett positivt pris. Bättre än när det är någon slemmig jury som slickar röv och bara försöker ställa in sig hos skivbolagen, säger Thomas Rusiak.

- Att få priset nu känns större än vad det gjorde när jag fick mina första björnar för bästa album och artist 1983. Det känns mer prestigefyllt nu, säger Magnus Uggla och fortsätter:

- Jag minns att det var skithäftigt att vinna björnen då. Åren innan tror jag att Lundell kammade hem det mesta, så att vinna var något jag inte vågade drömma om, men troligen gav han inte ut någon skiva 1983.

Vilken klass är mest prestigefylld att vinna?

- Årets låt! Visst kan man tycka att det är hur banalt som helst med en hit, men alla som skriver låtar vet hur otroligt svårt det är att få till bra melodier, säger Uggla och tillägger att han håller Rusiaks "Hiphopper" som favorit till segern i den klassen.

- Men jag tycker nog att årets album slår högre, säger Rusiak.

- Det betyder att publiken tagit in helheten av det man håller på med och inte bara brytt sig om den låt som var hitigast.

Magnus Uggla gav ut

sin första skiva ”Om Bobbo Viking” 1975. Rusiaks debut kom 25 år senare.

- Det är nog betydligt svårare att slå igenom i dag, säger Uggla.

- Det är sådan stenhård konkurrens. Folk skriver låtar i varenda buske och gör demos som låter skitbra för att man har tillgång till den rätta tekniken. När jag själv spelade in min första demo satt jag vid pianot och sjöng rakt in i en vanlig bandspelare. Det lät hemskt.

- Men samtidigt behöver man inte ens kunna sjunga för att sjunga på en platta nu för tiden, säger Rusiak.

- I stället väljer man en person som ser hyfsat bra ut och som har någon slags karisma. Sedan sätter man den personen som frontfigur för en grupp och fixar resten med olika hjälpmedel. Tyvärr tar det död på det genuina.

Det skiljer 22 år mellan Uggla och Rusiak, men hur många röster det skiljer när sammanräkningen är klar i januari återstår att se. På samma sätt som det återstår att se i vilket hem björnen flyttar in.

- Det jag fått tidigare står i någon garderob, men om jag får en nu ska den få vara med i familjens julspel nästa år. Det skulle verkligen behövas en björn, för i år har jag bara tre vise män, säger Uggla.

Sofia Johansson