Kaos i Spice world

NÖJE

24. 32. 48. 54. Det skulle kunna vara en lottorad.

Men det är den senaste SpiceGirls-skivans placering på albumlistan. Ingen succé precis.

Så Puls ställer sig frågan: Går den brittiska girl- powern i graven nu?

Foto: VIRGIN RECORDS/Montage: MARTIN HOLMBERG

LONDON. För inte länge sen var Spiceworld en fridfull plats i universum.

Det var i en tid då barnen på planeten jorden mimade framför speglar och lärde sig säga ”Spajs Gööls” innan de kunde stava till majsgröt.

I dag är det hårdare tag i Spiceworld.

I dag är orden svårare att bokstavera:

Prozac. Anorexi. Depression. Silikon. Splittring.

Det som var en rätt oförarglig resa, ett äventyr för ungdom i vuxet sällskap, har förvandlats till nåt annat.

Nåt kallare och farligare. Nåt som är på väg att totalkrascha.

Fenomenet Spice Girls är inte längre en gullig affisch i ett flick- eller pojkrum. Det är inte ens en tummad kassett i händerna på en lastbilschaufför.

Spice Girls har obönhörligen förvandlats till en cynisk såpa av giftermål, skilsmässor, barnafödande, misslyckade kärleksaffärer, ätstörningar, anklagelser, falska rykten och avhopp.

Tjejernas privatliv har helt enligt branschens kallhamrade villkor hamnat i större fokus än deras musik. De har haft sina personliga små helveten att gå igenom - och det har blivit sju resor värre i händerna på en brutal, brittisk mediaapparat.

Det är egentligen konstigt att inte Mel B, Mel C, Victoria och Emma blivit fullkomligt galna på vägen.

Det är lika konstigt som att de faktiskt fortfarande existerar som grupp - trots Geri Halliwells avhopp 1998 - och har släppt en ny platta efter två års individuellt experimenterande.

Men slutet närmar sig alltså.

Det är ett ödets nyck - eller också helt enligt planerna - att den senaste plattan heter ”Forever”, ty Spice Girls kommer inte alls att finnas forever.

I själva verket kanske inte gruppen varar ett halvår till. Eller en månad. Eller en vecka.

Utåt håller tjejerna masken, men det är för många tecken som pekar åt samma håll:

Upplösning. Finito Spice Girls. Slut på sagan.

Plattan ”Forever” har blivit

en stor missräkning,rentav en flopp, i både Storbritannien och USA. Likadant i Sverige.

När nyfikna britter köpte plattan efter två års tystnad i Spiceworld gick den förstås direkt upp i topp - men redan veckan efter hade den utklassats av pojkgruppen Westlife.

Det är den nya tidens tecken: det är boy power mer än girl power, åtminstone om vi talar om GAMMAL girl power.

Det som barnen mimar till framför speglarna i dag är inte r"n"b från Spice Girls - utan låtar från tjejer som Britney Spears och Christina Aguilera.

Dessutom: medlemmarna i Spice Girls har konkurrerat med sig själva. Mel B släppte sin soloplatta bara två veckor före ”Forever”. Posh marknadsförde sin singel stenhårt för en månad sedan. Mel C har redan haft två ettor på singellistan. Emma spelar in för fullt.

Hur långt deras individuella talanger räcker återstår att se, men just nu är det soloköret som prioriteras. Mel C har vid ett flertal tillfällen den senaste tiden låtit förstå att Spice Girls framtid är osäker, att de inte vill se varandra på ett tag, att spelningen på MTV-galan i Stockholm var deras sista tillsammans.

Många popskribenter i London är säkra på att Mel C redan har hoppat av och därmed spräckt Spice Girls för gott. Ingen tror på en fortsättning med bara tre medlemmar kvar av de ursprungliga fem.

Så här är situationen:

Victoria Beckham (Posh Spice):

Tabloidernas älskling som njuter av rampljuset, men som samtidigt är ett hatobjekt för många andra. Hånad som talanglös. Beskylld för att dominera sin fotbollsspelande make David Beckham totalt och till och bestämma vilka kläder han ska ha på sig.

Posh är rikast och flashigast av tjejerna. Ständigt exponerad med David och sonen Brooklyn. Fast det kan kosta på, så som det berättas i magasinet Q: Senast hon gick för att se Manchester United spela fotboll hade hon sina gamla föräldrar, Jackie och Tony med sig. Motståndarklacken fick syn på henne och började vråla i jättekör:

”Posh Spice tar den upp i arslet...”

Hennes pappa hörde lite illa, så han tog henne i armen och sa: ”Vad sjunger dom?”

Victorias ansikte var lika rött som Uniteds tröjor. Det var hemska sekunder. Klacken fortsatte sjunga hela matchen, men hennes pappa frågade aldrig mer.

Melanie Crisholm (Sporty Spice):

Den av tjejerna som varit mest framgångsrik som soloartist. Två singelettor, och hennes album ”Northern star” låg på top 40-listan i nästan ett år.

Mel C gör ett jordnära och sympatiskt intryck, men hon har aldrig varit nöjd med sig själv. Hon har varit deprimerad i långa perioder och haft problem med ätstörningar.

Det började när Spice Girls slog igenom med ”Wannabe” 1996. Mel var missnöjd med hur hon såg ut och blev kroppsfixerad. Hon började med att skippa all alkohol. Sen följde hon alla dietråd hon kunde hitta. Därefter började hon springa som en galning, varje dag, och gå på gym. Hon slutade med kött, fisk, potatis, ägg, mjölk...till slut åt hon bara frukt.

Hon blev undernärd och extremt mager.

Detta slog senare över i frosseri. Hon började tröstäta och anställde en personlig kock.

En brittisk tabloid noterade hennes förvandling, tog smygbilder och hade rubriken:

”Titta på Sumo Spice - nu har hon ett arsle som en noshörning!”

Så småningom fick hon läkarbehandling för sin depression och började medicineras med Prozac.

Hon säger att hon mår bra i dag - men de andra tjejerna påstås vara oroade över hennes ”underliga beteende” på sistone.

Emma Bunton (Baby Spice):

Jobbar på sin solokarriär ihop med mannen bakom "Forever", Rodney Jerkins, som producerat bland andra Jennifer Lopez och Whitney Huoston.

Emma håller en förhållandevis låg profil och är den av tjejerna som klarat sig lindrigast undan skandalryktena.

Hon blev dock beskylld för att ha varit managern Simon Fullers hemliga älskarinna och påstods även ha blivit gravid med honom. Det skulle ha varit orsaken till att Fuller fick sparken av Spice Girls 1998.

- Urlöjligt, rent nys, jag hade aldrig någon affär med honom, säger Emma i magasinet Q.

Hon användes också som kvinnlig täckmantel för den homosexuelle Stephen Gately, som i smyg kontaktade tidningarna och planterade att de hade ett förhållande.

Melanie Brown (Scary Spice):

I februari 1998, inför Spiceworld World Tour, klev Mel B in på ett gym där gruppens manliga dansare repeterade. Hennes ögon fastnade omedelbart på en tatuerad man med rakat huvud och drägel hängande från munnen. Han hette Jimmy Gulzar. Han verkade mystisk.

Sju månader senare hade de ett sagobröllop helt i vitt i Mel B:s nya tjusiga hus i Buckinghamshire. Fem månader senare, i februari 199, föddes babyn Phoenix Chi.

På nyårsafton samma år tog det slut. Mel tog babyn och stack och sen dess har kriget och smutskastningen pågått i spalterna. Jimmy Gulzar sålde sin story till The Sun och påstod att han sexvägrade - eftersom Mel hade valt att förstora brösten i stället för att amma babyn.

- Jag trodde verkligen att vi var ämnade för varandra. Men jag beklagar mig inte . Jag lärde mig mycket av det där misstaget, säger Mel idag.

Hur det nu än blir

med Spice Girls i framtiden finns det siffror vi inte får glömma.

Tjejerna har sålt 35 miljoner album och över 25 miljoner singlar över hela världen. De har haft nio singelettor i Storbritannien. Deras album ”Spiceworld” sålde platina i 41 länder.

Spice Girls har alltså inte bara varit en nysning i universum.

Spice Girls har gjort ett avtryck i pophistorien, brett som ett noshörningsarsle.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM