Bara floppar

Scanbox filmer lockar inte biopubliken

1 av 2 | Foto: UIP
AVKLÄDD Henrik Norberg gör huvudrollen i ”Naken” som under den gångna helgen gick upp på biograferna. Det var bara 2 566 personer som valde att se den.
NÖJE

Fyra distributioner av svenska biofilmer.

Resultatet är tre publikfloppar och en framflyttad produktion.

- Våra val har kanske inte varit de bästa, säger Mikael Modig, vd för Scanbox.

De flesta recensenter är överens. Det inhemska filmåret har varit strålande. Lukas Moodyssons ”Tillsammans” överöstes med rosor och den sammanlagda publiksiffran är uppe i över 850 000. Ett annat framgångsexempel är Roy Anderssons Oscarsnominerade ”Sånger från andra våningen”.

Scanbox värst drabbat

Men alla succéhistorier har en baksida. Så även det svenska bioåret 2000. Av de distributörer som drabbats värst av bakslag ligger videobolaget Scanbox bra till för den föga smickrande förstaplatsen.

Deras ”Järngänget”, som gick upp på hela 30 kopior, lockade endast 19 795 personer. ”Dubbel-8” har gått ännu sämre och siffrorna där är 7 415 besök. Och helgens ”Naken”-premiär lyckades inte få mer än 2 566 människor att sätta sig i fåtöljerna framför vita duken.

- Klart att det inte känns bra när satsningar man gör inte fungerar. Om det är vårt eller filmernas fel att det blir så går ju alltid att diskutera, säger Mikael Modig.

Lägg dessutom till faktumet att datumet då ”Sökarna 2” ska få se dagens ljus på grund av platsbrist på biograferna ständigt flyttas framåt. Resultatet av omfattande reklamkampanjer i mångmiljonklassen blir milt uttryckt inte särskilt lönsamt.

- Nej, det stämmer. Men det finns ingen risk att vi välter på grund av det här. Det är inte mer än ett par år sedan vi köptes upp av tyska VCL, så vi sitter säkert i sadeln. Chansen att ta igen pengar på produktionerna finns också genom videouthyrning, köpvideo och filmkanaler.

Svårt lägga beslag på hitsen

 Vad beror de uteblivna framgångarna på?

- Bioåret har som sagt varit fantastiskt och då är det svårt att lyckas få visningar på de rätta dukarna. Dessutom rör vi oss inte med samma summor som de riktigt stora bolagen och då är det svårt att lägga beslag på givna hits.

Men Mikael Modig och Scanbox har inte avskräckts från att fortsätta satsa svenskt.

- Läroperioden är över, det går inte att lyckas direkt. Läxan är lärd och kanske kommer vi att vara lite mer selektiva vad gäller urvalet i framtiden.

Lars Johansson