”Hotel Seger” – årets såpaflopp

NÖJE

Mycket utvecklas och blir bättre.

Utom svenska tv-såpor. Kanal 5:s nya "Hotel Seger" tilllhör bottennappen i genren.

Den aggressiva marknadsföringen på affischtavlor runt landet har andats betydligt mer sex och spänning än klädjättens plastiga baddräktsbilder på Claudia Schiffer.

Men publiken har svikit. Under 100 000 tittare i snitt. Ett ljushuvud på malliga DN trodde det berodde på att kampanjen och serien är sexistisk, men jag undrar om det inte snarare handlar om att den tvärtom är så tam, så könlös, så händelsefattig. För att vara en såpa om hur en prostituerad ( Cecilia Häll) via en affär med en kåt gubbe ( Gösta Bredefeldt) nästlar sig in i en rik hotellägarfamilj, handlar det förvånansvärt lite om sex.

Rutinerade skådisar som Fredrik Dolk, Göran Forsmark, Lena B. Eriksson och Bredefeldt får dra ett tungt lass för att vända den här såpan till succé.

Gösta Bredefeldt uttalar sig om serien i tidningen Södersvepet. Erkännar att det är bra betalt och ett högt inspelningstempo. Sedan säger han:

- Det är troligt att detta är det sämsta jag har gjort.

Här är min topplista över svenska såpor:

1. "OP:7" (Kanal 5, 1997-). Realistisk och dramatisk sjukhussåpa. Många bra skådisar och Alexandra Rapaports genombrott. Kommer tillbaka i vår, fast med många nya skådespelare.

2. "Varuhuset" (SVT, 1987-1989). Tacksam miljö, bra manus och skådisar.

3. Lösa förbindelser (SVT, 1984). Första SVT-såpan. Underskattad, med Börje Ahlstedt som konstnär.

4. Rederiet (SVT, 1992-). En långkörare som har spårat ur de senaste säsongerna.

5. Vita lögner (TV 3, 1997-). Kalkonvarning i början, men har vunnit i längden med tydliga rollfigurer och en rätt färgstark ensemble.

Mer gammalt än nytt, alltså. Det märkliga är att såpakreatörerna inte har lyckats utveckla genren, inte har lärt sig av misstagen.

"Hotel Seger" är faktiskt sämre än "Solo" (1994), kanalens första utskrattade såpa. Men räkna inte med någon repris för att jämföra. En av "stjärnorna" som inte fick sitt genombrott där var Mattias Knave, bror till Kanal 5-chefen Anders "

För övrigt är även TV 4:s första fiaskosåpa, ungefär lika gamla "Destination Nordsjön", bättre än "Hotel Seger". Handlar om helikopterpiloter, har Thomas Hanzon i huvudrollen och TV 4 sänder den i repris, med start på måndag.

Fjärrkontroll