Sjögren gör ett mästerstycke

NÖJE

Christer Sjögrens produktiva år:

Två album med Vikingarna - varav ett på tyska.

Och nu en helt ny julskiva under eget namn, "Ett julkort från förr" (NMG).

Christer Sjögrens senaste julplatta, hans första sen "När ljusen ska tändas därhemma" (NMG) 1994, är det bästa Vikingarnasångaren varit inblandad i under året. Här gör han allting rätt - och han gör det i en närmast perfekt musikalisk miljö.

På omslaget riktar han en dimmig blick ut ur bild. Christer Sjögren är som sångare oerhört lämpad att framföra julens budskap. Han rör sig hemtamt bland de 14 sångerna och blandar klassiker med några nyskrivna.

Som stöd har han Örebro Gospel, barnkör, stor symfoniorkester och beprövade namn som gitarristen Lasse Wellander bland studiomusikerna. Det lyfter Lennart Sjöholms arrangemang och slutresultatet är både bättre och känns mer påkostat än Sten Nilssons nya jul-cd, som recenserades här förra veckan.

Riktigt julsentimentalt

gråtmilt blir det i titelspåret där Sjögren sjunger "jag är väl lite lättrörd så här års". Det är den av de nyare sångerna jag har svårast för. Men annars gillar jag det mesta. Klassiker som "Nu tändas tusen juleljus", "Stilla natt", "Härlig är jorden" och "När juldagsmorgon glimmar" tolkas varmt och innerligt av Christer Sjögren. "Det brinner ett ljus för en gammal sång" är vacker med barnkör och "När ikväll jag tänder ett ljus" och "Natten tänder ljus på himlen" är riktiga, starka schlagerjullåtar.

Bredden är föredömlig.

Men det stora paradnumret är den mäktiga, pampiga inspelningen av Elvis-klassikern "Glory, Glory Halleluja", eller "An American Trilogy", som den egentligen heter. Alla resurser utnyttjas maximalt i den här storslagna hymnen och samverkar till en svårslagen helhet. Det är riktig ståpälsvarning på den otroliga finalen. Christer Sjögrens mästerstycke.

Schytts förbereder

ett nytt album, som ska finnas ute framåt vårkanten. Singeln "Kom tätt intill, dansa nära" (Mariann) är ett stabilt första smakprov. Peter Danielson framför en dragspelsprydd halvtempolåt, som han skrivit tillsammans med bandets kapellmästare Tomas Edström.

Det är förhållandevis avancerad lyssning med en melodi som tar

några lyssningar på sig innan den sätter sig. Men sen är det sannolikt Schytts nästa hit man sitter och lyssnar på.

Fyra nykomlingar

på Svensktoppen i lördags.

Det kan man kalla omsättning.

Plusguiden

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM