Svensk films nya stjärna

Josef Fares om ”Jalla! Jalla!”, framtiden, och hur det egentligen är med potensen

1 av 2 | Foto: Marco Gustafsson
Cool actionsnubbe.
NÖJE

”Jalla! Jalla!” är en cool komedi om en kille som har problem att få upp dicken.

Josef Fares har regisserat.

- Jag är inte impotent, säger han. Han säger det utan att ha fått frågan. För att få eventuella missförstånd ur världen.

- Jag ville bara göra en film om det. Sen gick jag runt och frågade folk: Vad skulle du göra om du var impotent? Då tänkte jag inte på att folk skulle tro att jag var det.

Den andra centrala konflikten i filmen kretsar kring arrangerade äktenskap. Temat känns igen från ”Vingar av glas”.

- Det är en slump att bägge filmerna tar upp det. Och ”Vingar av glas” gör det på ett mera medvetet sätt. Jag såg det mest som en chans att få in min familj i filmen, de är så sköna och jag tyckte fler borde få chansen att se dem, säger Josef Fares.

I filmen gör således

Josefs brorsa Fares Fares (jo, han heter så) huvudrollen som Roro. I rollen som hans pappa syns hans riktiga pappa, Jan Fares, och i rollen som hans farmor syns hans riktiga farmor, Khatoun Fares.

Fares är skådis på riktigt. Det kan ingen påstå om Jan och Khatoun.

- Farsan visste inte vad filmen handlade om. Jag frågade: Vill du se manus? Han svarade: Nej, det där får du ta hand om, ge mig mina repliker bara. Han fick dem på inspelningsplatsen och satte dem direkt. Han behövde färre tagningar än de riktiga skådespelarna, säger Josef.

Farmor vet fortfarande inte vad filmen handlar om.

- Hon kommer att bli chockad. När vi spelade in...”Ska jag säga nåt nu?” frågade hon. Ja, säg dina repliker, sa jag. Sen sa hon en replik och tittade rakt in i kameran och frågade: Ska jag säga en till? Vi fick klippa ihop hennes roll.

Josef Fares är bara

23 år. ”Jalla! Jalla!” (”Kom igen!” på arabiska) är hans andra långfilm, men den första gjord för bio. Trots det är han erfaren. Han kommer från Örebro och det var där han köpte en kamera och började filma med sina kompisar.

Under åren som följde gjorde han en rad kortfilmer. Actionfilmer. Inspirerade bland annat av John Woo och Sergio Leone. En av dem vann pris på en festival och i juryn satt Lukas Moodysson. Lukas är exekutiv producent till ”Jalla! Jalla!”

- Det finns en energi hos Josef som jag tror bottnar i att han kommer från en mindre stad. Det finns inte så mycket att göra där. Du får själv se till att nåt händer, säger Lukas.

Josef tror mera att det handlar om ursprunget i Libanon än uppväxten i Örebro.

- I Libanon finns inte så många möjligheter. I Sverige är det bara att skaffa sig en kamera och köra igång. Bara man vill.

”Jalla! Jalla!” är en komedi. Nästa gång vill Josef Fares göra actionfilm.

- ”Léon”. Det är ett bra exempel på en cool actionfilm. Två män och en pistol kan bli hur intressant som helst, mycket intressantare än en skyskrapa som sprängs i bitar, säger han.

Tore S Börjesson

ARTIKELN HANDLAR OM