Must

NÖJE
Foto: BÖRJE THURESSON
It's a must.

När tomten knackar

på dörren på söndag förväntar han sig förstås att få ett glas.

Och chansen att den ädla bruna drycken ska finnas i kylskåpet är stor. Under några hektiska veckor i december häller vi svenskar nämligen i oss ungefär 35 miljoner liter.

Det stora läskeblaskföretaget från USA har satsat många miljoner för att få oss på andra tankar.

Men det går inte.

Kring jul vill vi ha vår julmust. Det är lika viktigt som skinka och Kalle Anka i tv-rutan.

Malt och humle är två ingredienser, därav en viss likhet med öl.

Annars är receptet superhemligt. Det finns i ett kassaskåp hos ett familjeföretag i Örebro. Kemisten Harry Roberts uppfann drycken tidigt på 1900-talet. Nu leder sonsonen Göran de femton anställda som tillverkar essensen som alla bryggerier använder.

Men...påskmust, då?

Är det någon skillnad?

Bara på etiketten. Olika lagringstider ger visserligen små, små skillnader i smaken. Det som är julmust just nu, hade alltså lika gärna kunnat säljas som påskmust i vår.

Örebro brukar förknippas med Hjalmar Bergman, Ronnie Peterson, Peter Flack, Svampen och tråkig fotboll.

Detta gnällbältets centrum skulle få ett imagemässigt lyft om man i stället lanserade sig som julmustens hemstad.

Jan-Olov Andersson