Så gjorde dinosaurierna

NÖJE
Foto: VIKTOR GRUT/RITHUSET (illustration)
De är i och för sig utdöda nu, men de gillade att ha kul medan de levde.

Mitt i höstens dinosauriehysteri väcktes en ytterst pubertal tanke på Pulsredaktionen.

Hur bar de sig åt egentligen?

Starka kvinnor med en doft

omkring sig som skriker LUST.

Och männen som bara får komma till cirka två gånger om året.

- Det vore omöjligt att ha ett ordnat samhälle om vi hade ett sexliv som dinosauriernas, säger paleontologen Lars Werdelin.

Människan är det enda däggdjuret som har sex för nöjes skull. Och för att det är skönt. I alla fall om man ska tro på vad vetenskapen säger. Men hur var det med dinosaurierna?

Det går egentligen bara att spekulera i dinosauriernas sexliv. Och jämföra med de närmaste släktingarna krokodilerna och fåglarna.

- Vi tror att dinosaurierna hade sex för att fortplanta sig, inte för att njuta, säger Lars Werdelin som är paleontolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Vad man vet är att de, liksom fåglar, hade ett väldigt invecklat parningsbeteende där det handlade om att komma till och maximera sin investering. Med andra ord få starka och dugliga ungar. De två drivande faktorerna för en dinosauriehane var att få ungar med schysta gener och försäkra sig om att han var pappan.

Schysta gener uppnåddes genom att den starkaste hanen parade sig med den starkaste honan. För att få någon slags faderskapsgaranti till äggen fanns det bara ett sätt - att bevaka honan så hon inte parade sig med någon annan.

- Kyskhetsbälte finns inte i djurlivet. Förutom hos en viss myrart där hanen stoppade en kork i honan efter akten, säger Lars.

Själva parningsakten skiljde

sig beroende på arten. Bland de fyrbenta arterna vet vetenskapsmännen att hanen reste sig och lutade sig över ryggen på honan. Och för att honan skulle orka med femtio ton hane på ryggen utan att benen gick av var kravet att hon själv uppnått en viss storlek.

När dinosauriehanen ville para sig valde han helt sonika ut en villig hona, sådär en till två gånger om året.

- Det är som med människorna, det syns på en man när han vill, säger Lars.

På en dinosauriehona syntes det inte så mycket. Det var beteendet som visade om hon var öppen för förslag. En del arter alstrade också en speciell doft.

- Män skulle inte klara av att jobba över huvud taget om vi hade samma slags sexliv som dinosaurierna. Det fungerar inte om kvinnor springer omkring och utstrålar sex i olika omgångar, säger Lars.

En dinosaurie vägde runt 50 ton. Och det finns en viss koppling mellan kroppsstorlek och storleken på könet. Men det är inget absolut. Gorillahanen har en liten medan en elefant har en stor.

Hur stor hade då dinosaurien?

- Jag vill inte spekulera i faktiska längder, säger Lars.

Beatrice Jerkroth

ARTIKELN HANDLAR OM