”Låten ’Jag saknar dig’ är en av de största inspelningar Ulf Lundell någonsin satt sitt namn på.”

NÖJE

11

Madonna

Music

Madonna lyckas ännu en gång plocka nya impulser från underjorden och förädla dem till lysande begåvad topplistepop, här hjälpt på traven av discogurun Mirwais Ahmadzaï. Fenomenal partyplatta men minst lika stark i de softa stunderna.

12

M Hederos M Hellberg

M Hederos M Hellberg

Två melankoliska värmlänningar tolkar Bob Dylan, Tom Waits med flera. Med perfekt samklang mellan sången och Hederos utsökta pianospel. Känslan och smärtan är direkt fysisk.

13

16 Horsepower

Secret south

Man sugs långsamt in i 16 Horsepowers mustiga drama och upptäcker efter hand att detta faktiskt är gospel och murken deltablues från underjorden. Ett mörkt, kärvt och svärtat storverk.

14

Radiohead

Kid A

Ett av samtidens få verkligt nydanande band rör sig längre ut i rymden än någonsin, med en skruvat drömsk platta av skör shoegazerpop och klaustrofobisk jazz. ”Kid A” kräver lyssning men ger stor rockmusik tillbaka.

15

Lil' Kim

The Notorious K.I.M

Lil' Kim är rent musikaliskt för bra för att avfärdas som korkad sexikon. Hennes frispråkiga hiphop blandas upp med säregen rå pop, disco och utflippad electro. Helheten får Biggie Smalls att le i sin himmel.

16

Jayhawks

Smile

Kanske har Jayhawks medvetet anpassat soundet en aning för att sälja bättre. Men inramningen är lika ofta sträv som sockersöt. Samt fullmatad av ett helgjutet låtskrivande som blir alltmer sällsynt.

17

Ulf Lundell

I ett vinterland

De distinkta ljudbilderna lyfter fram melodierna, harmonierna och de sköra stämningarna. Låten ”Jag saknar dig” är en av de största inspelningar Ulf Lundell någonsin satt sitt namn på.

18

Mark Knopfler

Sailing to Philadelphia

Skivan svänger med samma vuxna patos som en riktigt bra Van Morrison-platta. Och när Van The Man dyker upp i stora ”The last laugh” håller musiken samma klass som ”Brothers in arms”.

19

Dead Prez

Let's get free

Arga unga männen Stic.man och M-1 hämtar inspiration från Malcolm X och de svarta pantrarna och rappar om medvetenhet med en emfas och attityd som inte hörts sedan Public Enemy. Och når fram utan att skrika, tack vare en djupt svängande groove.

20

Nelly

Country grammar

Nelly rimmar över sydstatsfunkiga digitala beats som låter som om ljudsmederna Mannie Fresh och Swizz Beatz gått ihop och bildat en duo. Föga förvånande chockskadade ”Country grammar” Billboardlistan i veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM