”Mamma, du är min filmstjärna”

Izabella Scorupco klar för ny Hollywoodfilm efter succén

1 av 2 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
FIRAR JUL HEMMA Izabella Scorupco och dottern Julia, 3, är i Sverige för att fira jul. Sedan reser de till England och Irland där Izabella ska spela in ännu en storfilm. "Vi har barnflicka med oss och Julia älskar flygplan."
NÖJE

Izabella Scorupcos nya Hollywoodfilm drar storpublik.

Och har redan gett henne en ny stor roll, mot Christian Bale och Matthew McConaughey.

- Det är en oerhörd komplimang, att regissören tyckte jag är så bra att han erbjöd mig den här rollen, säger hon.

Efter tre månader i Los Angeles är den 30-åriga skådespelerskan hemma i Stockholm för att fira jul.

Actionfilmen ”Vertical limit” hade USA-premiär för ett par veckor sedan. Izabella spelar en av flera bergsklättrare som bestiger K2, världens näst högsta berg.

Just nu är filmen femma på biotoppen, hittills har den spelat in närmare 300 miljoner kronor.

”Jag blev väldigt smickrad”

Och har alltså redan gett Izabella ett nytt jobb.

- Regissören Rob Bowman, han är mest känd för ”Arkiv X”-långfilmen, hade sett min film, tyckte om det jag gjorde och ville därför ha mig i den kvinnliga huvudrollen. Jag blev väldigt smickrad.

- Nya filmen ”Reign of fire” är en blandning av saga och science fiction som utspelas i en ganska nära framtid, år 2018. Jag spelar en pilot som är med och jagar farliga drakar.

- Inför inspelningen ska jag träna med helikopterpiloter i ett par, tre veckor. Det blir nog många scener i cockpit, där man spelar mot en blå skärm, där man sedan lägger in effekter.

Izabella fick sitt internationella genombrott som Bond-brud i ”Goldeneye” (1995). Men först nu tar alltså Hollywood-karriären ordentlig fart.

- Det är inte så att jag suttit och varit ”fin” och tackat nej till massor av saker. Jag gjorde en film i Polen, men den visas ju inte här. Och sedan var det en tid när det inte fungerade privat att filma.

Separerade från Julias pappa

Det var under den tiden hon både blev mamma till nu 3-åriga Julia och separerade från hennes pappa, Mariusz Czerkawski, ishockeyproffs i NHL-laget New York Islanders.

Izabella är stolt över att ha blivit erbjuden den nya rollen.

- ”Vertical limit” fick jag ju kämpa för att få, jag betalade själv biljetten för att åka och provfilma för rollen.

Hon är kvar i Stockholm över Sverige-premiären den 26 januari. Sedan drar inspelningen av nya filmen igång i England och på Irland.

Hur fungerar det att vara ensamstående mamma och ha detta kringflackande liv?

- Bra. Vi har barnflicka med oss och Julia älskar flygplan. Det gäller bara för mig att packa ordentligt. Det brukar ta tre dagar, så man inte glömmer favoritnappar och sådant.

Jan-Olov Andersson