Visst kan Dan sjunga opera

Ekborg tar ton både på film och scen

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
FRÅN GREN TILL BAJRON Dan Ekborg har bytt ut rollen som kriminalassistent Gren till operasångaren Bajron i nya Jönssonliganfilmen. "Det roliga är att det inte är någon som tror att det är jag som sjunger på riktigt."
NÖJE

Nu blir skådespelaren Dan Ekborg operasångare - dubbelt upp.

Först i nya Jönssonligan.

Sedan på riktigt.

När filmen ”Jönssonligan spelar högt” har premiär på juldagen, är det fjärde gången som Dan Ekborg dyker upp på den vita duken tillsammans med Vanheden och Dynamit-Harry. Men nu har han bytt ut rollen som kriminalassistent Gren, mot operasångaren Bajron.

- Men jag har en teori om hur det egentligen ligger till, säger Dan Ekborg.

- Att det är Gren som förklätt sig till operasångaren Bajron, för att kunna ha koll på vad som händer på Operan.

Som tenoren Bajron framför Dan Ekborg delar ur både Wagners ”Rhenguldet” och Verdis ”Rigoletto”.

Lämnar talteatern

- Det roliga är att det inte är någon som tror att det är jag som sjunger på riktigt. Men så är det.

Det är dock inte bara i filmens värld som Dan Ekborg bjuder på sång. Efter två och ett halvt år på Dramaten lämnar han i vår talteatern för en roll i Jacques Offenbachs operett ”Pariserliv”, på Kungliga Operans scen ”Vasan”.

"Ville gå vidare"

- Jag kände att jag ville ta en paus och gå vidare och eftersom opera är något som jag alltid har älskat är det jättehäftigt att få göra det här, säger han.

Redan som 15-åring valde Dan Ekborg opera framför annan musik.

- Då sjöng jag gärna till Jussi Björling-plattor som jag spelade när mina raggarkompisar kom på fest. De ville hellre ha rock, så ibland var det lite problematiskt.

Sjöng på nyår

Som 20-åring valde han att satsa på teatern i stället för på sången. Men helt tyst har han inte varit sedan dess. Förra året framträdde han till och med på Slottet.

- Jag sjöng ur ”Rigoletto” på kungens tv-sända nyårsfest, men det var det nog aldrig någon som märkte. Ingen kollade ju på tv den kvällen.

Sofia Johansson