Lasse Berghagen spelar in i USA

Skivbolagscheferna bjöd honom till Nashville

NÖJE

Lasse Berghagen goes country.

Nu vill allsångskungen spela in en platta i amerikanska Nashville.

- Jag drar på mig bootsen, hänger på mig min nya Gibson-gitarr och drar i väg, säger han.

Foto: GÖRGEN PERSSON, AP
Countrykarriär Lasse Berghagen åker till Nashville för att spela in en skiva med countrylåtar. Förhoppningsvis får några amerikanska sångerskor upp ögonen för Lasses countrytalanger. Drömartisten vore Dolly Parton, men ett samarbete med Celine Dion skulle också falla Lasse i smaken.

Idén är skivbolagets. När direktörerna på amerikanska EMI fick fyra plattor med Lasse Berghagens hits på posten tände de till direkt.

- De förstod att jag hade lite känsla för att skriva catchy texter och sånger. I april bjöd de ner mig och ville att jag skulle skriva låtar till deras artister.

Ännu har det bara blivit en tur till countryns mekka. Men trots att han bara kunde stanna i fem dagar förra gången fick han en rejäl dos inspiration.

- Det var en kick, en riktig nytändning. Nu har jag börjat spela igen varje dag. Precis som jag gjorde när jag fick min första gitarr när jag fyllde 16.

"Det är bara glädje"

I slutet av januari packar han väskorna igen. Och den här gången går han själv in i studion.

- Jag har inga krav på mig. Det är bara glädje i hela projektet, säger han.

I år är det 35 år sen han skrev på sitt första skivkontrakt. Men förutom fem år i Tyskland har Lasse Berghagen aldrig på allvar försökt sig på en internationell karriär. Trots flera uppmaningar från kollegor i branschen.

- Stikkan Andersson sa till mig för många år sen att jag borde skriva för världen när jag ändå höll på. Men jag har ju skrivit ganska många naturlyriska texter som är väldigt förknippade med Sverige så jag har aldrig tänkt så.

Det är inte fråga om någon hårdlansering. Lasse Berghagen vill bara testa den amerikanska marknaden. Går det så går det.

- Det jag har i Sverige räcker gott och väl. Jag har inte tänkt mig någon ny karriär i Amerika men det är alltid kul att öppna nya dörrar. Jag är en "nobody" där och det är behagligt. Men vem vet, jag kanske blir kändis i USA, säger han med ett skratt.

Dolly Parton eller Celine Dion

Oavsett hur det går med den egna lanseringen hoppas han att några av låtarna faller de amerikanska countrystjärnorna i smaken. Drömartisten heter Dolly Parton.

- Hon har en fantastisk röst. Men det finns många. Varför inte Celine Dion?

Det mesta är nyskrivet. Men går allt enligt planerna kan amerikanerna även komma att få njuta av de gamla svensktoppshitsen. Först ut är en engelsk version av "Sträck ut din hand".

Den svenska publiken går dock inte lottlös. I maj kommer nästa platta.

- Jag vill ha nya låtar till allsången i sommar. Förra året hade jag nästan en ny låt i varje program. Det är möjligt att vi tar med lite av det jag gör i Nashville också. Men på svenska förstås.

Elisabeth Lindham