Petter hetast 2001

Aftonbladet listar de populäraste artisterna

1 av 3 | Foto: PETER KJELLERÅS
EN RIKTIG ENTERTAINER Rapparen Petter toppar listan över populäraste artister år 2001. ”Är jag den mest eftertraktade? Skitkul! Smickrande!”, säger han när Aftonbladet gratulerar.
NÖJE

Carola och Thåström är glödheta.

Men skivbolagens stora favorit är hiphop-stjärnan Petter.

Det visar Aftonbladets unika kartläggning av landets mest eftertraktade artister.

För sjätte året i rad presenterar Aftonbladet landets 20 hetaste artister. Listan för 2001 är baserad på svar från talangscouter på de 14 största skivbolagen som valt ut sina favoriter - med undantag för artister som redan ligger på det egna skivbolaget.

Och hetast just nu är - Petter.

Med albumen "Mitt sjätte sinne (1998) och "Bananrepubliken" (1999) har rapparen vuxit till en centralfigur i den framvällande svenska hiphop-vågen.

Fick vända i dörren

- Är jag den mest eftertraktade? Skitkul! Smickrande!

- Men du skulle bara veta vilken kamp det var på den tiden när gick från skivbolag till skivbolag med demos. Ibland fick man vända i dörren, säger Petter.

Han har legat på listan de två senaste åren, men aldrig placerat sig högre än på åttonde plats.

Petters egen förklaring till årets raketresa till toppen:

- Skivbolagen tänker nog att de inte bara får mig om jag skriver kontrakt med dem. Jag drar till mig andra artister också, säger han.

Har en egen etikett

Analysen är inte dum. Petter har en egen skivetikett - Bananrepubliken - med bland andra stjärnskottet Feven i sitt stall.

Nu borde du kunna välja och vraka bland erbjudandena?

- Ja, det borde vara bra läge. Jag har en skiva kvar på kontraktet med mitt skivbolag, men jag planerar inga dramatiska förändringar.

Vilka artister skulle du vilja ha på ditt eget bolag?

- Carola! 70 julskivor med Carola! Hon är the one and only.

Petter är inte ensam om den tanken. Carolas storsäljande julskiva från 1999 ligger fortfarande högt på försäljningslistan och förväntningarna på hennes comeback som popartist under 2001 är enorma.

Carola placerar sig på listans tredjeplats efter Joakim Thåström. Punklegendaren står för den mäktigaste klättringen på listan över de mest eftertraktade svenska artisterna - från ingenstans till andra plats.

Men många artister har gått den motsatta vägen. Robyn, Patrik Isaksson, Christian Falk, Eagle-Eye Cherry, Monica Zetterlund och Rebecka Törnqvist var heta namn förra året, men har helt fallit bort från årets lista.

Kent står för den stabilaste formkurvan. Bandet är ensamt om att ha placerat sig på listan samtliga år.

Artisterna alla vill ha 2001

Dan Panas