Jazzhumor på årets bästa sajt

NÖJE

John Coltrane intervjuas i New York, Miles Davis väser, hostar och ber om en ännu en cigarett och James Brown lyssnar inte på frågorna han får.

Det är tecknad film och du garvar läppen av dig. Det här hittar du på årets bästa jazzsajt. Logga in!

Foto: LOTTE FERNVALL
Lina Nyberg.

”All About Jazz” är är uppbyggt som ett Louis Armstrong-solo: allt är fullkomligt självklart, det är gjort med hjärta och du blir nöjd."

Det är, förvånande nog, datatillverkaren Apple som skriver så på sin nyhetsportal.

Hmm, det är visst inte bara jag som roar mig med att surfa på - enligt mitt tycke - årets bästa jazzsajt.

All About Jazz (www. allaboutjazz.com) är skapad av ett gäng riktiga jazzdårar. Det märks. Här hittar du allt, inte minst min favoritavdelning: jazzhumor.

Det är här du kan titta på konstnären, musikern och webbdesignern Kevin Neireiters underbara små tecknade filmer, där han själv möter legender som John Coltrane, Miles Davis, James Brown, Sun Ra och Jimi Hendrix.

2000 var ett bra år för den svenska jazzen. Så bra att det är svårt att plocka ut det allra bästa albumet. Lina Nyberg kan man lätt bli kär i, om man hör hennes nya ”Smile”.

Esbjörn Svensson Trio fick ännu en gång både publik och de hippaste Stockholmsrecensenterna att rulla med ögonen med ”Good Morning Susie Soho”. Gunnar Bergsten tolkade Lars Gullin. Anders Widmark tolkade operan Carmen, Berndt Rosengren tolkade Evert Taube OCH Kurt Weil och så vidare.

2000 var också ett bra år för de unga jazzsångerskorna, de som tar över jordklotet efter såna som Ella Fitzgerald, Dinah Washington och Billie Holiday. Stacey Kent lät sina fans välja låtarna på ”Dreamsville” och Diana Kralls ”When I look in your eyes” från 1999 fortsatte att ligga högt på försäljningslistorna.

Ett tips för att du inte ska somna före tolvslaget, gör din egen jazzlista över året som gått.

Jazzåret 2000

Tobias Fröberg