NÖJE

Det har kommit en hel del bra svenska filmer i år. Puls recensenter fick ihop 10 stycken.

1 Tillsammans

Lukas Moodyssons film skildrar ett 70-tal med värme och ömhet. Och får texten till ABBA:s ”SOS” att bli ett gripande mästerverk.

Musiken fångar tidsandan på samma sätt som affischerna på kollektivets väggar. Hoola Bandoolas ”Vem kan man lita på”, Turid, Nationalteatern. Bosse Hanssons ”Sagan om ringen”, ”Vi är många” ur ”Sånger om kvinnor”.

Lukas Moodysson berättar sin historia så skickligt och får oss att tycka om de här människorna så mycket att två andra sånger får starkast texter. På engelska.

”S.O.S” är den första musik som hörs i filmen. Som en lätt avspark. Och den sista. Och det blir ömsint och rörande, precis som ”Love hurts” med Nazareth. Det är genialt filmberättande.

Lukas Moodyssons skildring av kollektivet är ganska neutral, hur man reagerar på människorna i filmen beror nog på vilket bagage man själv släpar med sig. Lutar den åt något håll så är det en hyllning till gemenskapen och gruppen. Trots allt.

Skådespelarna är en väl vald grupp där alla är värda beröm. Det blir svårt för Guldbaggejuryn att skilja ut huvudroller och biroller i det gänget. Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Gustaf Hammarsten, Jessica Liedberg, Ola Norell, Shanti Roney, Olle Sarri, Sten Ljunggren – listan är lång. Precis som i ”Fucking Åmål” har Moodysson lyckats väl med de unga skådespelarna, och till sist är det ändå barnen som står i centrum för ”Tillsammans”.

Och det gör den inte till en historia enbart om 1970-talet. De som var barn då är vuxna nu och bär med sig erfarenheter som formar deras och andras liv. Och även om kläderna ser annorlunda ut är människor i grupp alltid likadana.

bio 2000