Låt mig slippa årets prettofilm

NÖJE

Det går inte att komma undan. Överallt görs det reklam för Colins nya superfilm ”Gossip”, på tv, i tidningar, på stan. Jag blev illamående redan när jag hörde om hans ”briljanta” idé att tussa ihop alla Sveriges bästa skådespelerskor. Nu känner jag för att injicera bensin och förstöra varenda bild, där en rivig Margaretha Krook häftigt nog (hon är ju över 70!) gör V-tecken åt kameran för att visa vilket skönt gäng som har jobbat ihop för att ge oss den här banbrytande filmvarianten av USA:s ”Dream team”.

Varför detta råa hat? Tja, egentligen har det inte med Colin att göra (trummisen i ”Black Jack” var ju cool och det var kul att se Carl-Einar Häckners kuk i ”Änglagård”) och skådespelarna har ett CV som definitivt inte kan kritiseras ostraffat.

Det är snarare den onyanserade eufori som sprider sig bland tidningar och – framför allt – biobesökare när vår engelske folkhjälte skickar ut ännu en light-film.

För våra föräldrar går nämligen i spinn bara av att se ”Gossip”-planschen och de hann väl knappt skölja ner senapssillen med lite beska droppar innan de dundrade i väg till närmaste filmstad.

Här generaliserar jag en aning, både mina och många andras föräldrar, överraskar titt som tätt genom att se filmer de normalt inte orkar uppskatta. Vem hade till exempel trott att min pappa skulle uppskatta den köttiga ”Cannibal Holocaust”? Men det är ändå min fasta övertygelse att majoriteten av alla vuxna biobesökare i det här landet är slöa. Sorligt slöa (det visar inte minst ”Hälsoresans” absurda tittarsiffror).

Enda gången de planerar att se en film på bio är när Colin eller Lasse Åberg är i hetluften, för de vet att det blir en lagom upphetsande upplevelse, som de sen kan glömma relativt fort. Därmed missar de chansen att se en hel drös bättre filmer, eftersom de bara går på bio en dag om året – på juldagen. Och kanske en gång till, om de har sett Björn Kjellman utklädd till transa i en trailer, som i ”Livet är en schlager”, vill säga. De kommersiella, svenska storregissörerna har monopoliserat biodukarna på en av årets mest framgångsrika biodagar. Det känns trist.

Stick och brinn Colin – åtminstone på juldagen.

Filip Hammar