Årets 5 bästa böcker

1 av 2
NÖJE

Fick du hårda paket i julklapp? Är du inte nöjd?

Puls Tore S Börjesson rekommenderar de böcker du bör byta till.

Årets fem bästa böcker.

Francis Wheen ”Karl Marx: en biografi”

Julen är skäggig. Julen är röd. Alltså: det finns ingen bättre bok att ge bort än Francis Wheens mustiga, underhållande och informativa biografi om Karl Marx. Den handlar om MÄNNISKAN Karl Marx. Inte om hans sociala, politiska och ekonomiska teorier. Här framträder den hårt festande bohemen, den intellektuelle slagskämpen, samhällskritikern. Han gillade alkohol. Han gillade tobak. Han gillade, bakom ryggen på sin fru, familjens hushållerska. Han var en hängiven far och älskade sina sex barn. Fyra av dem hann dö innan Karl själv gick hädan.

Mikael Niemi ”Populärmusik från Vittula”

Det är 1960- och 1970-tal. Det handlar om Matti, polaren Niila och om vandringen från barnsben till rockspelande och tonårssupande. De drömmer om ett annat liv, bortom Tornedalens horisont och de äldre generationernas värderingar. I ”Populärmusik?” ger Niemi prov på en fantasirik och galet rolig prosa, med denna som verktyg tar han med läsaren på råttjakt, tävlingssupande, 70-årskalas, bastubad, våldsamheter? Inte minst skriver han briljant om musik, hur det känns att för första gången uppleva rock ’n’ roll: ”När man väl upptäckt musikens kraft finns ingen återvändo. Det är som när man runkat första gången. Man kan inte sluta.”

Joyce Carol Oates ”Blonde”

Gillar du biografier? Här är den. Gillar du romaner? Här är den. Gillar du thrillers? Här är den. Joyce Carol Oates har skrivit en dramatiserad biografi om Marilyn Monroe som slutar i mord. Så här skrev Aftonbladets Annette Kullenberg om boken: ”Får man dikta om en död filmstjärnas liv? Får man lägga till och fantisera? Ja, det tycker jag. Marilyn har aldrig framstått som mer intressant. Joyce Carol Oates har skrivit en av sina bästa böcker.” Stora ord. Joyce Carol Oates är ansedd som en av världens största nu levande författare och har nämnts i diskussionerna runt Nobelpriset.

Elmore Leonard ”Pagan babies”

Pusselbitarna i den här historien faller på plats med sedvanlig elegans. Som författare av kriminalhistorier har Leonard få om ens några övermän. Här börjar det med skattefria cigg och eskalerar till maffiamord, svindlerier, utpressning. Och som vanligt bjuder han på ett galleri av underbara sluskar. För ett antal år sen blev Elmore Leonard ombedd att beskriva sin litterära teknik. Han svarade: ”I just try to leave all the boring parts out.” Han har lyckats med det gång på gång under en snart 50-årig karriär. Här gör han det igen.

Agneta Pleijel ”Lord Nevermore”

Aftonbladets litteraturkritiker Magnus Ringgren skrev: ”Agneta Pleijel har med Lord Nevermore skapat en skimrande vacker krönika över 1900-talets händelser och idéer. Hon förenar sinnlighet med intelligens, idéroman med pikaresk, kärlekssaga med reseskildring. Men Lord Nevermore är kanske framför allt en roman om mäns vänskap. Agneta Pleijel visar sig vara en minst lika god skildrare av män som Kerstin Ekman och Sigrid Combüchen.

Tore S Börjesson