Filmer det smäller om

NÖJE

Lagom till nyår kommer en av årets mer höggljudda videos.

”Patrioten” är film som fyrverkeri.

Foto: COLUMBIA
PATRIOTEN Mel Gibson spelar en hämndlysten patriot i nyårets mest högljudda videosläpp.

Det är männen bakom ”Independence day” och ”Godzilla” som berättar den här historien från de amerikanska koloniernas frigörelsekrig mot amerikanarna.

Den roll som Mel Gibson spelar är en hopsmältning av flera riktiga figurer, liksom den mycket elake engelska officeren haft verkliga förebilder.

Britterna protesterade dock mot nidbilden i denna och andra amerikanska filmer.

Hur amerikanarna använde sitt självstyre, bl a till att förbjuda undervisning som bygger på vetenskap i stället för Bibeln, berättas i ”Inherit the wind”.

Utspelas 1925, men fortfarande förbjuds böcker på olika håll i USA.

Patrioten

Mel Gibson slaktar engelsmän under amerikanska revolutionen, som hämnd för vad de gjorde mot hans familj. Välgjord krigsfilm med spektakulära masscener och mycket våld, och mycket amerikanskt flaggviftande. Både bildligt och bokstavligt. (Egmont)

Inherit the wind

Ny tv-version av verklighetsbaserad klassiker. Om rättegången 1925 mot en lärare i USA som åtalades för att han undervisade om Darwin och utvecklingsläran. Jack Lemmon spelar hans försvarsadvokat, George C Scott den bibeltroende anklagande. (New star)

Där lyckan finns

Mor ( Susan Sarandon) och tonårsdotter ( Natalie Portman) på väg till Hollywood från småstaden. Mamma med skådespelardrömmar åt dottern, mamma som är utåtriktad, högljudd, levnadsglad. Dottern som bara vill ha lugn och skäms för sin mamma. (Släpps till nyår.) (Egmont)

28 dagar

28 dagar på rehabiliteringshem är straffet som Gwen ( Sandra Bullock) får efter en rattfylla. En film som tar lätt på ett allvarligt problem, och där Bullocks rollfigur snabbt kommer över sitt alkoholmissbruk. (Släpps till nyår.) (Egmont)

Kiss tomorrow goodbye

Jason Priestly (Brandon i "Beverly Hills") har regisserat den här tv-thrillern om en Hollywoodproducent som vaknar upp med en livlös kvinnokropp på stranden. En man erbjuder sig att dölja det hela, men sedan blir det utpressning. Hygglig spänning. (New star)

Jens Peterson