Coolaste killen i stan

”När folk hatar mina roller har jag gjort ett bra jobb”

1 av 6 | Foto: AP
HÅLLER MASKEN Visst känner vi igen blicken, inte minst från filmerna. Samuel L Jackson får sällan spela särskilt snälla karaktärer. Privat har han dock mjukare intressen och är en stor samlare av serietidningar.
NÖJE

LONDON

Det är inte ofta Samuel L Jackson spelar över.

Men när nu coolaste mannen i stan stormar in i rummet med ett högljutt "aaaaahh!" och flinar och gnuggar händerna känns entusiasmen lika äkta som om han hysteriskt skrattande skulle hoppat upp i en tandläkarstol.

Jackson skulle hellre spelat golf i dag.

Det är morgon, det är sol i London och perfekt golfväder och Jackson sneglar ut genom hotellfönstret med en kraftig handicap-sänkning i blicken.

Masker är till för att hållas. Roller är till för att spelas. Och han är en jävel på att prata.

Den där mjuka, behagliga rösten känner vi igen från storfilmer som Pulp fiction, Die hard, Long kiss goodnight, Jurassic park, Jungle fever, Jackie Brown, Förhandlaren och Shaft, för att nu nämna några, och det motsägelsefulla är att det inte är några mjukistyper han brukar spela.

Ge honom ett manus med en gangster, mördare eller knarkhandlare och Samuel L Jackson hittar ett sätt att göra en människa av psykopaten. En del av knepet ligger i sättet att använda rösten.

Han var själv fast i knarket

- Det är ju så att bad guys är de intressantaste ... det är lättare att spela dem, att skapa en personlighet. När folk kommer ut från biografen och hatar min karaktär, då har jag gjort ett bra jobb, säger han.

Nu har han fått en sån där roll igen där man inte kan bestämma sig om han är ett as eller en trasig människa. Han spelar mot Bruce Willis i M Night Shyamalans "Unbreakable", uppföljaren till "Sjätte sinnet", och rollen är direkt menad för Jackson.

- Jag tror att det finns en verklighet i filmens tema. På ena ytterkanten finns Moder Teresa, på den andra står Hannibal Lecter. Vi hittar nog aldrig en perfekt värld. Det kommer alltid att finnas folk som måste stoppas undan i fängelser.

På 1980-talet körde Jackson själv rätt hårt med crack och kokain. Han var ett offer för den generationens drogromantik i New York, och han trodde det gjorde honom till en bättre skådespelare.

Det var hustrun, skådespelerskan LaTanya Richardson, som fick honom ren 1989. Med henne har Jackson 18-åriga dottern Zoe.

Familjen hinner sällan träffas

- Tyvärr ses vi inte så ofta. Vi är en familj, men vi flyger och far på var sitt håll. När vi är lediga spelar jag golf och frugan shoppar. Hon shoppar alltid.

"Unbreakable" tackade han ja till utan att ha läst manuset.

- Men jag hade läst "Sjätte sinnet" och var helt fascinerad. När sen B ruce ( Willis) ringde mig och snackade om hur fantastisk den här killen M Night Shyamalan var sa jag okej direkt. Och han hade rätt. Night är en av de mest förberedda personer jag arbetat med.

Filmen handlar om en samlare av serietidningar och en märklig slump är att Jackson själv är samlare.

- Ja, det har jag varit i hela mitt liv. Fast i början var det såna som Stålmannen och Spindelmannen, men nu föredrar jag mer naturliga hjältar.

En hjälte som återuppstått i Jacksons skepnad är Shaft. Smartare, snabbare, tuffare än alla andra.

"Svart och smart - som jag"

- En fantasifigur. Jag vill inte lägga några värderingar i en roll som Shaft. Fast han är ju rätt lik mig ...lång, svart och smart, ha ha.

Blir det en "Shaft 2" inom kort?

- Jag har trettio filmer till jag ska göra innan det kan bli aktuellt.

Men "Unbreakable" är som gjord för en uppföljare. Du är ju den nye Lex Luthor.

- Hm, man ska väl inte räkna bort den möjligheten.

Peter Wennman