Han tog hem årets Robinson

NÖJE

Segrare i Robinson 2000 blev 24-årige Mattias Dalerstedt.

Trots att han kallats lat, försökt stjäla en baguette under inspelningen och är den minst populäre bland Aftonbladets läsare så blev den unge Göteborgaren en halv miljon rikare i dag.

Orden stockade sig när han insåg att han vunnit.

- Jag är så glad att jag inte ens kan prata, sa han till Aftonbladets nätupplaga efter finalen.

MR ROBINSON Det blev en hård kamp in i det sista men Mattias Dalerstedt, 24, vann till finalen slut.

Mot alla odds tog Mattias Dalerstedt under lördagskvällen hem segern i en av svensk televisions populäraste doku-såpor.

I en svettig tv-studio var han märkbart rörd då han tog hem fyra av de sex röster som övriga Robinson-medlemmar hade möjlighet att lägga.

– Det här är väldigt stort för mig, säger Mattias Dalerstedt till Aftonbladet nätupplaga.

Aftonbladets läsare har inte varit nådiga i sina omdömen av vare sig honom eller någon av de tre andra i finallaget.

Idag är han den minst populäre bland rösterna på Aftonbladets dokusåpaguide.

Med 11,3 procent är till och med Edward, som påstås vara mannen bakom syd-pakten, nästan tre gånger så populär hos läsarna. Detta efter att nära 58 000 personer svarat på frågan om vem de helst vill se som vinnare i Robinson.

Edward fick se sig besegrad vid mållinjen trots att han fick den "folkets röst" som de 401 000 svenskar representerade i direktsändningen av lördagens program.

Höll sig kvar

Mattias var betydligt populärare bland de övriga deltagarna än Edward. Men Aftonbladet läsare har inte alltid varit lika positiva till honom.

Hårdast föll omdömena mot Mattias när han försökte stjäla en baguette av inspelningsteamet på Uda Dam Dara strax efter de båda lägrens sammanslagning.

- Uteslut honom, vrålade läsarna ilsket.

Men det vann inget gehör hos SVT.

- Jag gav Mattias en varning, sa tv-chefen och producenten Hasse Aro då.

Efter det mötte den ständigt hungrige och alltmer magre Mattias kritik från framförallt en annan deltagare, Freddy Lund. Han tyckte att Mattias var för lat för sitt eget bästa och liknade hans humör vid en "gravid kobras". Högljudda diskussioner bevisade ytterligare för tv-tittarna att Mattias och Freddy inte var bästa kompisar.

Omhändertagen blev han däremot av lagkompisen Hildegard Krebbs som i Mattias såg ett substitut för sina egna söner där hemma. Efter att den omhändertagande attityden irriterat övriga deltagare betydligt mer än Mattias själv så dämpades dock omsorgen något.

När Mattias vann den sista Robinson-tävlingen blev han garanterad en plats i finalen och pakten med syd hade klarat sig igenom hela tävlingsomgången.

Hård kamp

Och i dag tog han hem den viktigaste finalen av dem alla och blev Mr Robinson med eller mot svenska folkets vilja trots att det var en hård kamp in i det sista.

När en av de andra finalisterna, Edward Lundberg klarade utslagstävlingen på plankan bäst blev spänningen närapå olidlig för alla tv-tittare.

Men i det avgörande ö-rådet var det trots allt Mattias som vann de flesta sympatierna. Där kände han direkt att det kunde gå vägen.

- Min taktik var att försöka vara ödmjuk och lite ångerfull. Edward hävdade att han inte ångrade något på ön, och det gick inte hem hos de andra

Med en halv miljon kronor och en hel del livserfarenheter på fickan är han en segrare.

– Antagligen öppnar jag ett café eller reser några varv runt jorden, sa en glädjestrålande Mattias efter att finalen avgjorts.

och han ångrar inte att han ställde upp i tävlingen.

- Robinson har varit så jäkla roligt!

Annika Sohlander, Tobias Lindner