Vem är din favorit i rutan?

Var med och rösta på Aftonbladets tv-pris

1 av 8
Arne är stabil.
NÖJE

"Så ska det låta", "Expedition: Robinson" och "Vem vill bli miljonär?" har lockat mest tittare under hösten.

Men kampen om Aftonbladets tv-pris kan bli tuffare än någonsin i år.

För glöm inte programmen som har sänts tidigare under året - till exempel "Reuter & Skoog", "Allsång på Skansen", "Det nya landet" eller "Skärgårdsdoktorn".

Tv-året 2000 har varit fyllt av succéer och fiaskon. Som vanligt, alltså.

Harald Treutigers ”Valvet”, SVT:s dokusåpa ”Kär i Karibien” och sit-com ”Låt stå!” och TV 4:s ”Börsmatchen” är några program man med säkerhet kan säga inte lär konkurrera om några priser.

Klassen Bästa tv-program brukar domineras av underhållnings- och dramaprogram.

Inte så konstigt. ”Snacka om nyheter” med Sven Melander, ”På spåret” med Ingvar Oldsberg, ”Stadskampen”, ”Sikta mot stjärnorna” och serier som ”Rederiet”, ”Judith” med Rebecka Hemse, ”Soldater i månsken” med Gösta Ekman och deckare som ”Det grovmaskiga nätet” med Sven Wollter har ju alla lockat många tittare.

Räkna också med höga siffror för julens stora SVT-serie ”Herr von Hancken”.

Men klassen är förstås också öppen för program som inte kan placeras i någon speciell kategori.

Som pysselprogrammet ”Äntligen hemma” med Martin Timell. Eller populära reseprogrammen ”Packat och klart” och ”När & Fjärran”. Eller varför inte något av alla matprogram. För att inte tala om de många sevärda dokumentärer som har sänts, som Tom Alandhs om Bo Högberg.

Under de närmaste veckorna kommer vi att presentera tänkbara kandidater i alla tolv kategorierna.

Här är ett smakprov:

Bästa svenska drama

Förutom alla såpor och tidigare nämnda serier har året bland annat bjudit på Ingmar Bergmans ”Bildmakarna”, Henning Mankell-serien ”Labyrinten” och Kanal 5:s polisserie ”Brottsvåg”.

Bästa underhållning

”Sen kväll med Luuk”, förstås. ”Söndagsöppet” i både gammalt och nytt format. Massor av dokusåpor, ”Baren”, ”Villa Medusa” och ”Big Brother” var långkörarna. Och för den lite äldre publiken, SVT:s ”Go´kväll”.

Kvinnlig tv-personlighet

Tidigt på året skrattade vi åt Suzanne Reuter och Ulla Skoog. Stina Lundberg och Malou von Sivers har gjort många intervjuer. Lia Boysen spelade Fröken Sverige i ”Det nya landet”. Birgitte Söndergaard hittade spårlöst försvunna personer. Och så alla såpaskådisar.

Manlig tv-personlighet

Luuk, Timell, Harryson, Melander, Oldsberg, Anders Lundin, Lasse Berghagen och Lasse Kronér, förstås. Samuel Fröler tillbaka som skärgårdsdoktorn. Per Oscarsson, som glänser i ”Herr von Hancken”.

Bästa barn- och ungdomsprogram

”Bullen” ersattes av ”Vera”. Thomas Gylling experimenterade i ”Mosquito”. ”Barnen på Luna” var höstens dramaserie för ungdomar.

Bästa samhällsprogram

Sista året för SVT-trion ”Striptease”, ”Reportrarna” och ”Norra magasinet”, som slås ihop till ett program i vår. Utmanas förstås främst av TV 4:s ”Kalla fakta”.

Bästa nyhetsankare

Claes Elfsberg fick en ny kollega, Katarina Sandström. Och bland utmanarna till honom finns allt fler kvinnor: Lisbeth Åkerman, Lotta Bouvin, Nedjma Chaouche, Anna Lindmarker, Petra Nordlund och Ulrika Nilsson.

Bästa sportkommentator

Arne Hegerfors har varit i särklass, trots att han bytt till lilla Canal+.

Även här kommer tjejerna, som nya hockeykommentatorn Åsa Edlund. Annars har fotbollen haft ett uppsving och med dem expertkommentatorer som Thomas Wernerson, Thomas Nordahl, Billy Ohlsson, Glenn Strömberg och Peter Antoine.

Bästa utländska program

Här utmanas de tidigare populära programmen av många nya starka kort:

De fräcka tjejerna i ”Sex and the city”, Jamie Oliver i ”Den nakna kocken”, maffiasnubbarna i ”Sopranos”, poliserna i ”Liverpool”, ungdomsserier som ”Dawson´s Creek”, ”Felicity” och ”Buffy och vampyrerna” eller mer vuxna dramaserier som ”Once and again” och ”Providence”.

Jan-Olov Andersson