Tycke och smak har ingen ålder

NÖJE

Ett nytt år.

Jag ska ge er en present:

År betyder inget. Ålder betyder ingenting.

Det är fel att dela in människor efter hur gamla vi är. Det bestämmer inte alls vad vi gillar för filmer, musik, tv.

Ändå görs det hela tiden.

I fredags skrev Filip Hammar i Puls en krönika som bland annat gick ut på det är äldre människor som gillar Lasse Åbergs filmer.

Det är inte sant.

Filmsmak eller musikintresse har inte med år att göra. Åbergs filmer får miljonpublik just för att de ses av folk i alla åldrar. Även Filip Hammars.

Här på redaktionen har vi en klok 24-årig kvinna som tillber Bob Dylan. Vi har en 24-årig man från Kiruna som gillar musik som var ärrad redan när jag var tonåring.

Ulf Lundell får hela tiden lyssnare i nya åldrar eftersom hans texter och sånger får deras hjärtan att slå snabbare och berättar känslor de förstår.

Det är inte bara 50-åringar som gjort färska Beatles-samlingen till en skivsuccé.

Det är inte så att man plötsligt vaknar upp en dag och gillar Christer Sjögren för att man hamnat i en Christer Sjögren-ålder.

Nä. Jag skriver inte detta för att jag är gammal. Nä, jag har ingen ålderskris.

Nu är jag 47 år. Jag insåg allt detta redan när jag gick i gymnasiet och såg mig omkring på mina klasskamrater och tänkte ... oj, vi är inte alls likadana. Inte lyssnade dom på den musiken jag och min bästis tyckte om. Inte var dom som vi. Inte var dom alla lika heller.

Redan då fanns små 17-åriga farbröder och tanter. Och några vildvuxna galningar. En blandad skara individer, då som nu.

Alla kan göra det tankeexperimentet. Fundera på människorna du gick i skolan med. Var de identiska varelser?

Nej, just det.

Sedan har du alla andra klasser på samma skola, i samma stad, i samma land. En mängd individer. Inte en enhetlig grupp.

Men åldersfascisterna nöjer sig inte med att låtsas som om jämngamla människor är identiska. De påstår dessutom att människor födda under samma årtionde skulle vara likadana och gilla samma saker.

Det är dumt, dumt, dumt.

Nej, alla var inte hippies 1968. Nej, alla var inte proggare 1973 eller punkare 1979. Nej, alla är inte hiphoppare nu.

Gör ett annat tankeexperiment. Musiksmak brukar göras till en åldersfråga. Ta i stället sport. I vilken ålder är man basket-entusiast? Slutar man med det och börjar gilla hockey när man gubbar till sig för att sedan bli bowling-dåre? Nej, just det.

Det är alltså enfaldigt att dela in radiokanaler efter åldrar. Att försöka stänga in människor i lådor efter hur gamla de är. Men det görs.

Visst har Pokémon flest fans i en viss ålder. Visst är andelen tonårsflickor som dyrkar Backstreet Boys större än gruppen 57-åringar som gör det. Men det betyder inte att alla 15-åriga flickor älskar pojkband. Alla 42-åriga kvinnor går inte på Richard Gere-filmer. Alla pensionärer gillar inte dragspel.

År betyder inget. Gott nytt år.

Orsaker till extas

Jens Peterson