Sanningen är överskattad

NÖJE

The truth, the whole truth and nothing but the truth. Handen på hjärtat. Ärligt. Hur uppriktig är du egentligen?

Vi talar hela tiden om hur mycket vi uppskattar sanningen. I undersökningar visar det sig att de kvinnor som blivit utsatta för otrohet lider mer av lögnen än själva sexakten, ärlighet hamnar på förstaplatsen över egenskaper vi efterlyser hos våra drömpartners och dokusåpedeltagare efter dokusåpedeltagare försvarar sina pinsammaste offentliga ögonblick med att de i alla fall varit ärliga.

Robinsonfinalen var ju ett lysande exempel på vår sanningstörst: Mattias framför Edward. Visst hade de båda svikit, men Mattias hymlade inte om det; han var ju ändå UPPRIKTIG till slut, och alltså ansågs han mindre brottslig än Edward som inte ville erkänna sin skuld. Och listan kan göras lång på folk som genom sanningssägande lyckats omvandla sitt dåliga beteende till upphöjd ärlighetsstatus, för är det nåt som smäller ännu högre än sanningen så är det avbönen.

Framgångsformeln är att först storljuga, sen göra gråtmild offentlig avbön med det martyriska småstampandet vid skampålen - men då ärligt rakryggad förstås - och då förlåter folket nästan vad som helst.

Och talkshowerna svämmas över av "lie detector tests" som alla är "99,99 % true!" och får avgöra allt från otrohetsmisstankar till skitsnack. För om människan är grundläggande känslostyrd och därmed opålitlig så kan man i alla fall alltid lita på lögndetektorns trygga, maskinella objektivitet. Och årets lek - Sanning eller konka - är på dödligt allvar och får de små efterfestlägenheternas väggar att vibrera av spänning.

Sanning är inne, sanning är sexigt.

Ändå gör man som vuxen i princip inget annat än småljuger. Man förbättrar sin CV, överdriver sina anekdoter en smula, lägger till några centimeter på sin penislängd och säger att man borde ses till folk man inte alls vill träffa.

Och visst är det oskyldigt för det mesta, det rör sig ju inte särskilt ofta om rubriklögner som att man förskingrat företagets alla pengar eller stulit små barn från BB. Vi skarvar helt enkelt som socialt glidmedel och för att livet ska bli lite uthärdligare.

Sanningen är överskattad. Och den största lögnen av dem alla är vår envisa vädjan om ärlighet.

__________________________________________________

Jessika

Gedin