M Night Shyamalan litar på publiken

Ett krångligt namn - snart på allas läppar

NÖJE

LONDON

Det är alltså namnet det kan vara lite svårt med, men:

M står för Mästare.

Night för det mörka, skrämmande, mystiska.

Shyamalan för nyskapande.

M Night Shyamalan - snart ett namn på en läpp nära dig.

Foto: AFTONBLADET BILD
Japp, det är så här han ser ut, M Night Shyamalan.

Man trodde kanske det var en engångsföreteelse när den här mannen slog till med ”Sjätte sinnet”, att han råkade hitta rätt strängar att spela på, att han hade en story och ett gäng skådisar det inte gick att misslyckas med.

Men det är tydligen inte så. Det är troligare att denne 30-årige regissörskomet kan se sig om i Hollywood och säga:

- I see dead people. All the time.

M Night Shyamalan har nämligen hittat ett framtidens sätt att berätta en historia. Det visar sig också i ”Unbreakable”.

Bruce Willis är tillbaka i en ny slags hjälteroll och man får väl säga att filmen som helhet inte är lika genialiskt bra som ”Sjätte sinnet”, men” tonen, tekniken, klippningen, berättarglädjen!

Shyamalan gör samma

trollerinummer som Lukas Moodysson gjorde när han slog till med ”Fucking Åmål”. Hittar en egen grej. Vågar och vinner. Fast det är lite större dimensioner på Shyamalans projekt.

- Jag vill röra mig i en känslomässig twilight zone. Men jag vill undvika vapen och rymdskepp. Jag vill göra filmen till ett sinnets och själens äventyr, säger han.

Beskriv din stil.

- Jag vill bryta den vanliga koden. Jag tar stora risker. Helst ska det vara långa sekvenser, inget MTV-tempo. Och jag vill vara gåtfull, spännande, rolig och sorglig i samma film.

Du skildrar det övernaturliga på ett trovärdigt sätt.

- Ja, man tar nio sanna fakta och sätter dit ett tionde som är falskt. Till exempel dinosaurier på en ö. Då får man en bra story.

Men du kräver mer av publiken än de flesta i din genre.

- Min hemlighet är kanske att jag litar blint på publikens intelligens.

Du är bara 30, men har gjort fyra filmer i Hollywood.

- De två första är det ju ingen som har sett. Som ung regissör får man räkna med att alla säger ”jag ska berätta hur du ska göra, jag gjorde film innan du var född”. Men jag har alltid varit bra på att jobba mot oddsen. Jag var en hindu som växte upp i en katolsk skola, och tolv personer i min familj är läkare. Det var inte lätt att bryta det mönstret och bli filmregissör. Men det är det enda jag nånsin velat göra.

Peter Wennman