Jag hatar - och älskar listor

NÖJE

Man har redan ångrat sin årsbästa-lista. Nej, inte ångrat. Men det är hur jobbigt som helst att skriva listor. Vilka listor som helst. Men också hur kul som helst.

Härom kvällen listade jag och min rumskompis Laura vilka som skulle komma på vår julfest.

Batistuta, Nuno Gomez, Christian Vieri, Thierre Henry, Raul... Det blev nästan bara fotbollspelare. Och DMX. Fast ett krav var att han lämnade sina tretton pitbulls hemma. Eminem vidhåller jag har gjort årets album så han blev inbjuden. Talang är attraktivt. Eminem gillar inte att tjejer tycker han är sexig. ”Ingen tyckte jag var snygg innan jag blev känd”, säger han hånfullt. Eminem såg inte ut att må bra på Top of the Pops härom kvällen.

Han hade gått ner i vikt, var blek, stod helt still och utan någon som helst känsla i rösten framförde han och Dido ”Stan”. Vi hade ingen julfest.

En kompis skrev en jätterolig lista på varför man hellre lyssnar på svensk hiphop än amerikansk:

1. Att kritisera en amerikansk artist resulterar inte i något större ojande i Sverige, att kritisera en svensk artist däremot - det kan vara upphovet till sura miner, arga vänner, hotbrev, avslutande av vänskapsrelationer etc.

2. Man har alltid något att garva åt: ”vad vill du ha yo”, Mona Sahlin skakar skallen till beats, Profilen med familj etcetera.

3. I Sverige är dom hårdaste hiphoparna så efter vad gäller kläder, när Tommy Hilfiger hängs ut som racist and his sales drops like the steepest hillside his clothes start selling like crazy over here ’cos ”Biggie’s got ’em”.

4. I svensk hiphop ger skabb-rock-o-pop-producenter sig på hiphop-låtar, och då inte bara som producenter utan gärna som rappare (läs: Thomas Rusiak med flera).

5. I Sverige är rapparna tama som fän och lydiga morsgrisar, 70 procent av dom bor hemma, har inga prospects och kan inte köra bil.

Sen var det där med årets bästa skivor. Klart att jag också hade med Spragga Benz, De La Soul, R Kelly och Outkast på listan men det var bara tio som trycktes i tidningen. Och jag skulle vilja lägga till tre Rockbjörnsnomineringar: Junior Kellys ”If love so nice” borde samsas med Craig Davids "Fill me in" om årets låt och hade kategorin årets svenska debutant funnits hade jag röstat på Flimpoman och om årets liveartist funnits hade Loop Troop kammat hem den.

Marimba Roney