”Jag har skadats överallt”

NÖJE

Huvudet, benen, anklarna, skuldrorna har alla fått sina smällar. Michelle Yeohs framgång har inte varit gratis. Inspelningen av ”Crouching tiger, hidden dragon” var inget undantag.

Foto: SCANPIX/OUTLINE

CANNES. Som Bond-brud fick Michelle Yeoh göra häftiga actionscener i "Tomorrow never dies".

Men det var inget mot slagsmålen i "Crouching tiger, hidden dragon".

Hon slog sönder sitt knä, fick opereras och vila i tre månader. Och sedan filma mer action.

Ang Lee har regisserat den ögonbrynshöjande "Crouching tiger, hidden dragon" som är en korsning mellan "Förnuft och känsla" och "The Matrix" och som har biopremiär i dag.

Nu har Ang Lee tidigare gjort just "Förnuft och känsla", "The ice storm" och "Mat, dryck, man, kvinna".

Och Yuen Wo-Ping, som gjort koreografin till "Crouching tiger, hidden dragon", hade samma jobb på "The matrix".

Drama möter action. Med spektakulära krigare.

Michelle Yeoh har gjort kampsportsfilmer i 15 år.

- Jag har blivit skadad överallt. I huvudet, knäna, benen, anklarna, skuldrorna. Under den här inspelningen fick jag operera knäna. När vi spelat in det första slagsmålet föll jag fel och ligamentet som håller ihop knäet slets av.

- Så jag flög hem till USA, undersökte och fick ringa till Ang och säga att jag måste opereras. Så jag fick göra ett avbrott på tre månader i filmningen.

Hon berättar allt detta med lyckliga gester och glada skratt.

Michelle Yeoh verkar ostoppbar.

- Jag opererade knäet och fick inte lämna sjukhuset på en månad. Dagen efter operationen började jag med rehabilitering och sjukgymnastik. Jag har aldrig varit med om något mer smärtsamt.

- Jag hade tappat så mycket muskelstyrka och knäet var alldeles stelt. I tre veckor fick jag tvinga kroppen att göra rörelserna trots att det gjorde fruktansvärt ont. Samtidigt som de andra höll på att filma borta i Kina.

- Tänk om de skulle byta ut mig.

- Och så blev det bättre men sedan fick jag en ny inflammation. Det var väldigt kämpigt.

Men hon är vältränad.

- Jag har haft tur för jag har tränat sedan i 4-årsåldern när jag började med balett. Och jag har hållit på med kampsportsfilmer i 15 år.

Att hon blivit stjärna i sådana filmer betyder inte att hon behärskar all stridsteknik privat.

- Att göra kampsport på film är något helt annat än att göra det på riktigt. Det hjälper om man kan rörelserna, för det är samma grunder oavsett vilka vapen man använder.

- Men på film måste alla rörelser överdrivas. Allt måste bli större. Det är därför vi använder tai chi här för det har så stora gester.

Både hon och Ang Lee tycker det är tråkigt med nya Hongkong-filmer där det enbart blir actionscener. Det behövs en balans, säger hon.

- Jag har växt upp med sådana här filmer. Det finns så många sagor att berätta, om kärlek, och stolthet, om krigarnas känsloliv. Men actionscenerna tar ofta över nuförtiden och det blir tråkigt. Utan kärlekshistorien skulle ingen action vara lika häftig. Dramat bygger upp slagsmålsscenerna.

Vad betydde rollen i James Bond-filmen 1997?

- Den gav mig ett internationellt genombrott och det är jag mycket tacksam för. Det var en stark kvinnoroll. Och jag har två amerikanska filmer på gång. Den första blir "Mint condition", en actionfilm.

Det ryktas om att du ska vara med i nästa Indiana Jones?

- Jag har träffat Spielberg och vi har sagt att om det blir en film så ska jag vara med. Vi får se.

arkiv Michelle Yeoh

Jens Peterson