Stark kritik mot Eminems nomineringar

”Hans texter är de mest homofoba och hatiska på 15 år”

NÖJE

Eminems fyra Grammy-nomineringar, bland annat för årets bästa album, har fått kvinnorätts- och gayorganisationer att rasa.

Hans texter uppmanar till våld och därför sänder det fel signaler att prisa honom menar kritikerna.

Foto: ANDERS OLSSON
I BLÅSVÄDER IGEN. Eminem får stark kritik för sina texter efter Grammynomineringarna tidigare i veckan.

- Eminems texter är de mest homofoba och hatiska vi har stött på de senaste 15 åren, menar Scott Seomin, som företräder organisationen Gay and Lesbian Alliance Against Defamation, GLAAD.

- Det är ett farligt budskap till skivbolag och andra artister - du kan inte bara klara dig undan med den här typen av texter, du kan till och med få priser för dem, säger Seomin till MTV News.

När Eminems ”The Marshall Mathers LP” släpptes i våras mötte han liknande kritik för texterna, där bland annat våld mot kvinnor och homosexuella skildras i detalj. Kritiken flammade återigen upp när Eminem prisades vid MTV Video Music Awards i september.

Michael Greene, ordförande för National Academy of Recording Arts & Sciences - organisationen som står bakom Grammy-galan, förstår kvinno- och gayaktivisternas kritik.

- Jag skulle bli oerhört förvånad om de inte blev upprörda. Att nominera Eminems album, som antagligen var årets mest frånstötande skiva, men också en av de mest märkvärdiga, kommer att uppröra människor, menar Michael Greene.

Protesterna kommer inte bara från gayaktivister. Kvinnorättsorganisationen National Organization for Women, NOW, kommer kanske att samarbeta med GLAAD och genomföra protestaktioner vid Grammygalan den 21 februari i Los Angeles.

- Det ger en dyster bild av läget i skivindustrin att album fyllda med våld och hat i sina texter - speciellt våld mot kvinnor - glorifieras, säger NOW:s ordförande Kim Gandy till MTV News.

Rapstjärnan själv och hans skivbolag har ännu inte kommenterat kritiken.

Mårten Barck