Bergman fick inget för trolösa

NÖJE

Ut med det gamla, in med det nya.

”Jalla! Jalla!”, ”Det nya landet”, ”Vingar av glas” och ”Före stormen” finns alla med bland nomineringarna för Guldbaggen.

Medan Ingmar Bergman blev utan för manuset till ”Trolösa”.

Överraskande nog bara en nominering för "Trolösa".

Det har varit ett piggt svenskt filmår och det återspeglas lyckligtvis i nomineringarna till Guldbaggen.

”Tillsammans” finns förstås med, och Lukas Moodysson är med sin andra film en veteran jämfört med flera andra nominerade.

Jo, Roy Andersson är förstås en fascinerande överlevare ur en äldre generation, men hans ”Sånger från andra våningen” liknar ingenting annat.

”Trolösa” får nöja sig med en nominering för Lena Endre i den kvinnliga huvudrollen. Ingmar Bergmans manus finner dock inte nåd hos Guldbaggejuryn. Mycket överraskande.

I ”Trolösa” pratar dom att ”frukostera” men i det nya Sverige lär vi oss vad jalla betyder.

Juryns 25 medlemmar

har röstat enskilt och inte pratat ihop sig. Det är klokt, men det har också fått en del underliga resultat. Ologiska, på nivån hål i huvudet.

”Jalla! Jalla!” är nominerad som bästa film. Kul och rätt. Men den har ingen annan nominering. Vad är det då som gör den stark? Om inte regi, manus, skådespelare eller foto är värt att nominera? Obegripligt.

Tvärtom är det med ”Tillsammans”. Den kan vinna Guldbagge för bästa regi och manus och Michael Nyqvist som skådespelare. Ändå är den inte nominerad som bästa film. Dumdumt.

Nåja, Moodysson har fått två chanser att hålla tacktal för ”Tillsammans”. Han har också hjälpt till med ”Jalla! Jalla!” och är medförfattare till ”Det nya landet”. Moodysson är redan en vinnare.

”Det nya landet” är tv-serien som blev succé och klipptes ner till en bioversion. Den har inte setts av särskilt många på bio, men greppet att sätta upp den gav resultat hos juryn. Fyra nomineringar.

Andra fick ingenting.

Richard Hoberts tidigare dödssynds-filmer har fått nomineringar, men ”Födelsedagen” blir utan. Liksom Susanne Biers ”Livet är en schlager”.

Rätt så.

Brasse Brännström var med i fyra filmer förra året. Han är bra i ”Den bästa sommaren” och ännu bättre i ”Gossip”, så den nomineringen känns rätt. Han är också med i ”Pelle Svanslös och den stora skattjakten” samt mindre lyckade (hmm) ”Hjärta av sten”. Brasse hade också huvudrollen i Oscarnominerade kortfilmen ”Stora och små mirakel”.

Årets flitigaste filmaktör.

Brasse spelar Sven i ”Den bästa sommaren”. Sven möter Yngve, svenskt 1950-tal.

Men i år har vi också Guldbaggenominerade rollnamn som Nazli, Ali, Massoud, Abbas och Mahin. Svensk film 2000 speglar en ny tid och det är kul att Guldbaggen hänger med.

Jens Peterson